В Елхово чакат приливна вълна, Гълъбово бедства

Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов съобщи, че в Елхово се очаква усложняване на ситуацията в следващите 7-8 ч. заради преливащата река Тунджа.
10 сантиметра остават до критичния праг от 4 метра на реката край Елхово, предаде "Фокус".

Екипи на полицията започнаха обход на къщите, намиращи се в близост до реката, като предупреждават живущите там да бъдат готови за евакуация. В Ямбол река Тунджа е повишила нивото си от сутринта със 7 сантиметра и вече е 473 см, при критични 6 метра. В община Стралджа около 30 семейства вече са евакуирани и ще останат и тази нощ във физкултурния салон на местното училище.

"В Елхово очакваме усложняване на ситуацията в близките 7-8 часа, предвид очакваните значителни количества по река Тунджа, идващи от Стара планина и язовир "Жребчево", предупреди главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, цитиран от БНР.

Той добави, че от язовира до Елхово има 7 наблюдателни поста, които имат за задача при повишаване на нивото да уведомяват незабавно щаба за предприемане на необходимите мерки.

По думите на главния комисар, мерките са насочени предимно към евакуацията на хората от застрашените райони, като вече са осигурени подслон, храна и топли напитки.

"В цялата страна продължават усилията на държавата и на местните власти за справяне с обстановката. Аз пътувам от Свиленград към Елхово, където по оценка на Оперативния щаб ситуациите са най-тежки", допълни Николов.

Той каза още, че в Свиленград критичният момент е отминал.

"На място видях перфектна организация – всички служби, от които зависи, включително и доброволци бяха на крак цяла нощ, направиха необходимото и при водни количества, значително по-високи от тези през 2012 г., когато беше голямото наводнение в Свиленград, сега на практика няма никакви щети в града", обясни шефът на пожарната.

Междувременно кметът на Община Свиленград Георги Манолов съобщи, че нивото на река Марица в града е спаднало с между 8 и 9 сантиметра, след като сутринта то беше достигнало критичните 5 метра.

В Димитровградско има два критични язовира, които са под постоянно наблюдение. Остава затворен пътят Димитровград – Симеоновград, тъй като река Мартинка, която излезе извън коритото си, е отнесла доста сериозен участък от него. Залети са много земеделски земи.

Областният управител на Стара Загора Георги Ранов съобщи, че в Община Гълъбово е обявено бедствено положение.

В Източномаришката община има скъсана дига на река Сазлия, която е заляла подстанция и е наводнила десетки къщи в града. Критична е ситуацията с друга подстанция на ЕСО, която захранва с ток Старозагорска и Пловдивска област, както и четирите електроцентрали в региона. На мястото са експерти, която трябва да вземат решение за възстановяване на работата й.

Град Гълъбово е на режим на тока на два часа, а 6 села в общината са без ток. В община Чирпан в 7 села водата не е годна за пиене и за населението е осигурена вода от водоноски.

Ситуацията в община Раднево е овладяна. Критична обаче е ситуацията с яз. "Копринка".

Очаква се да бъде обявено бедствено положение в цялата Старозагорска област.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини