„Троен” Никулден в Бачковския манастир

Тройна прослава на свети Николай Мирликийски Чудотворец организира днес Бачковският манастир.

Едното богослужение се извърши от архимандрит Борис в манастирския параклис "Св. Николай", в близост до Асеновата крепост, където в миналото е била постницата на манастира със същото име. Параклисът бе обновен миналата година със старанията на стопанисващата го Росица. Ремонтът започва спешно след протичане и пропадане на покрива, без никакви налични средства. Виждайки състоянието на параклиса, млади българи започват да даряват пари съвършено безкористно и анонимно. Покривът е сменен, таванът - обкован с нова ламперия, направен е и нов иконостас, като последните левчета за поставянето му са събрани точно в деня преди Летни Никулден - за празника иконостасът е монтиран и древнопросиялият светител е почетен отново в посветения му параклис.

Днес след богослужението бе раздаден и корбан на вярващите - боб чорба и риба.

Второто богослужение в манастирския комплекс бе в посветения на св. Николай манастирски храм в южния двор на обителта. Там Литургията бе отслужена от архимандрит Пахомий.

Третата богослужба, посветена на многопочитаемия светец, отслужи игуменът на манастира архимандрит Симон в съслужение с останалите манастирски братя в съборната църква на манастира "Успение на св. Богородица".

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини