Кери поиска US армия срещу ИД не само в Ирак и Сирия

Всякакво разрешение на Конгреса за използване на американска военна сила срещу "Ислямска държава" да бъде гъвкаво и да не се ограничава само до Ирак и Сирия.
За това призова вчера държавният секретар на САЩ Джон Кери на изслушване в сенатската комисия по външни отношения, обсъждаща необходимостта Конгресът да разреши на Белия дом да използва военна сила срещу джихадистите, съобщиха Ройтерс и Франс прес, на които се позова БТА.

Това разрешение също така не трябва да ограничава президента Барак Обама да разположи бойни подразделения срещу ислямистката групировка при необходимост, добави Кери.

Според конституцията на САЩ само Конгресът има право да обявява война.

Правителството на Обама твърди, че настоящата й въздушна операция срещу ИД в Ирак и Сирия е законна, основавайки се на разрешенията за използване на военна сила, дадени през 2001 и 2002 година, отбелязва АФП.
Първото разрешение беше дадено от Конгреса след атентатите от 11 септември, за да бъдат ударени Ал Кайда, талибаните и други терористични групи, а второто - за да се подготви нашествието в Ирак.

"Ние не смятаме, че едно разрешение за използване на военна сила трябва да включва географски ограничения", заяви Кери. По думите му, правителството не предвижда да разпростира военните си операции извън Ирак и Сирия, но би било грешка да се каже на джихадистите от ИД, че за тях има сигурни убежища в други страни.

В отговор на въпрос на сенатор републиканец Кери увери, че САЩ засега не смятат да използват въоръжени сили за свалянето на президента на Сирия Башар Асад, предаде ТАСС.

"Не, не сега", отговори Кери и подчерта, че става дума за военни действия само срещу "Ислямска държава".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини