Производители палиха бали с тютюн на площада

Продължават протестите на тютюнопроизводителите срещу ниските изкупни цени. В хаджидимовското село Хвостяне запалиха бали с тютюн на площада.
Те са отчаяни от ниските изкупни цени, предаде БНР.

Недоволството на тютюнопроизводителите днес събра около 60 души на площада в град Хаджидимово, където през 2002-а година бяха запалени първите бали с тютюн.

Организира го наскоро създадено сдружение „Басма“, чийто председател е Иван Сабахлъков.

"Ние сме подвластни на хората, които стоят с костюми. Вчера застанаха политиците на едно ремарке и казаха, че ще оправят нещата. Аз ще има кажа – късно се сещате да оправяте нещата, защото във всяка една къща джобовете са празни", посочи той.

От 72 селища в Гоцеделчевския район има само 6 комисии на три фирми, които изкупуват тютюна.

Цената падна до скандалните 2 лева, а най-високата е 4,50 лева. Макар че не вярват на политиците, хората настояха премиерът Борисов да защити тютюнопроизводителите пред натиска на фирмите.

Както е намерил за КТБ да я оправи с 3 млрд. заем, така да изтегли и за тютюнопроизводителите, коментираха протестиращите.

Близо 300 кг тютюн на тютюнопроизводителя Мустафа бе върнат от изкупвача като некачествен. Отчаян той запали продукцията си, за която се е грижел 8 месеца.

В петък стотици тютюнопроизводители се събраха на предупредителен протест. ГЕРБ отстъпиха за минималния осигурителен доход за земеделските стопани.

Тютюнопроизводителите, охранявани от 40 полицаи, излязоха на мирен, предупредителен протест на пътя между Гоце Делчев и Гърмен. Символично бяха запалени бали с тютюн.

Недоволството им бе провокирано от слабата изкупна кампания, унизително ниските цени на продукцията и вдигането на осигурителния праг на тютюнопроизводителите.
Хората искат да бъдат предприети спешни мерки като конкретен график за изкупуването и гарантирани цени.

МЗХ: Производството на тютюн да е само от регистрирани

Производството на тютюн ще се извършва единствено и само от регистрирани лица, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Това са част от промените, които ведомството публикува за обществено обсъждане в Закона на тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ), съобщиха от ведомството.

В промените се предвижда създаването на два нови регистъра - на производители и на търговци, с минимум критерии за включване в тях.

С тяхното въвеждане ще се запълни липсата на навременна и точна информация за случващото се в сектора. Регистърът на тютюнопроизводителите ще включва информация относно сключените договори за изкупуване на тютюн за текущата изкупна кампания.

Той ще съдържа данни за планирания по договор тютюн за изкупуване и за реално изкупените количества.

Производството на тютюн на територията на страната ще се извършва единствено и само от регистрирани лица, т.е. ангажиментът за вписване на информация по договора в регистъра ще бъде задължително.

Другият регистър – на търговците, ще съдържа основната информация за лицата, които се занимават с изкупуване на тютюн. За вписване в регистъра ще се заявяват както годишните програми за предвижданите количества, така също и производствените мощности.

Ще се акцентира и върху регистрацията на лицата, които търгуват с непреработен тютюн, предназначен за директна продажба. Целта на измененията е намирането на баланс между сегашната ситуация на пълна либерализация и тоталната регулация на пазара.

Промените предвиждат за първи път да започне структуриране на независим централизиран надбраншови орган (по модел на повечето европейски страни), който на вертикален принцип да обедини всички нива в сектор "Тютюн" - от производството до крайния продукт.

Въвеждането на критерий за представителност на подобен орган създава възможност за регистрация на "Камара по тютюна", която да бъде гарант за коректни отношения в сектора.

Също така, ще бъдат актуализирани и текстовете, касаещи експертите по тютюна и намесата им при независимото окачествяване на тютюна при изкупуване.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини