Коалиция „Десните“: Ляв популизъм, вместо реформи в пенсионната система

Коалиция „Десните“ остро протестира срещу поредната измама на управляващите фиксирана в подписания Меморандум на 14 декември 2014 г. след среща между правителство и синдикати. На практика ни бе обяснено, че обещаното в програмата на ГЕРБ и на Реформаторския блок по отношение на пенсионната реформа няма да се случи. Този приоритет бе заявен и в управленската декларация на кабинета, зад което застанаха и АБВ, и Патриотичния фронт. В крайна сметка подобни параметри бяха заложени и в държавния бюджет за 2015 г., който бе приет на първо четен.

За нас от Коалиция „Десните“ е абсурдно да се отрича пенсионна реформа, засягаща милиони български граждани, в отсъствие и без да се вземе под внимание мнението на работодателите. Отказът от заложените мерки явно е плод на конюнктурни политически договорки, нямащи нищо общо с интересите на държавата.

Промяната в основните параметри на пенсионна реформа е отстъпление дори от действия, които започнаха при предишното правителство на ГЕРБ. Сговарянето със синдикатите дава ляв подход в решението на проблем свързан с дефицита, който се трупа в НОИ – първият стълб на пенсионната система. Желанието е да се прехвърлят средства от частните пенсионни фондове, където по индивидуалните партиди на осигурените граждани има 7-8 млрд. лв. Такива действия доближават страната ни до управлението на Виктор Орбан, който национализира частните пенсионни фондове в Унгария. При нас формално се предлага избор на осигурените лица, но е ясно, че ако започне масово прехвърляне на средства от втория към първия стълб на системата, частното пенсионно осигуряване просто ще бъде ликвидирано. На пръв поглед се избягва процедурата по национализация, която веднъж бе предприета от ГЕРБ по отношение на професионалните пенсионни фондове. Това действие беше обявено за противоконституционно.

Ние от „Десните смятаме, че отказът от реформа ще доведе до много по-големи дефицити в НОИ, което е обусловено от демографската картина в страната. Разходно-покривният модел на пенсионно осигуряване, какъвто използва НОИ, е неработещ в държави с намаляващо население. В тях размерът на работната сила се свива и все по-малък брой работещи издържа непрекъснато нарастващ брой пенсионери. В дългосрочен план този вариант ще се срине и ще се оформи дефицит, който ще се попълва не от осигуровките, а от държавния бюджет. Това ще натисне допълнително публичните финанси на държавата. Само напомняме, че и в момента делът за социални плащания е около една трета от размера на държавния бюджет.

Провеждането на популистка и лява политика само ще задълбочи кризата в основните нереформирани сектори на страната. В тази връзка от Коалиция „Десните“ категорично настояваме правителството да преосмисли новите предложения за промени в пенсионната система и да се съобрази с мнението на работодателите, които де факто осигуряват ресурса за социалната политика на държавата и за нейната преразпределителна роля.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини