Честваме 90 години ФК „Арда”

С юбилеен концерт ветерани, спортни деятели, футболисти, техни наследници и стотици почитатели на най-масовия спорт-футбола, отбелязаха  в театър „Димитър Димов” 90 години от създаването на ФК „Арда” в Кърджали. Кметът на общината инж. Хасан Азис връчи статуетки, грамоти и плакети на изявени футболисти, съдии, треньори и организатори на обичаната игра. Специално за юбилея тук пристигнаха космическата Валя Балканска и краля на баладата Орхан Мурад.
В началото президентът на клуба Рамадан Яшаров откри честването и се обърна към най-младите, разказвайки накратко историята на създаването на клуба.
През далечната 1924 година трима млади ентусиасти, тогава гимназисти - Димитър Попов, Стоян Попгеоргиев и Христо Данов, започват подготовката за учредително събрание на новия клуб. Преди 90 години на 10 август събранието се провежда на открито в Градската градина и е избрана първата управа на клуба от седем души с председател Христо Данов. Първото име на ФК „Арда” е „Родопски сокол”. Първото игрище, терена на тогавашната лечебница, а сега вече е двор на СОУ „Йордан Йовков”. През годините името на футболния клуб се сменя и то става”Арда”, така както всичко го знаят и днес.
В историята на отбора са записани както добри така и лоши години. Снощи мнозина от присъстващите си спомниха знаменателната дата 28 май 1988 година, когато на стадион „Дружба” само един гол не достига на футболистите от „Арда”, за да влезнат в „А” група, а те показват прекрасна игра пред 20 000 публика. Затова пък повечето от феновете на футбола си пожелаха да видят отново стадиона така пълен, а той да ги посрещне с отремонтиран европейски вид.
За да отговори на очакванията им кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, който бе гост на честването съобщи, че вече е подписан договора за ремонта на стадион Дружба - първи етап, в който ще бъдат вложени над 1,8 милиона лева. Предстои и втори етап, а през 2015 ще се работи, за да може той да приключи през 2016г.
„ Пожелавам на ФК „Арда” да не остава само в историята на Кърджали, но да има и свое настояще и бъдеще”, заяви инж. Азис. Той връчи на президента на клуба грамота и плакет за принос в развитието на футбола в града край Арда.
От името на ФК „Арда” Рамадан Яшаров отличи инж. Азис юбилейната награда и с признателност за усилията положени за съхраняването и развитието на най-масовия спорт в община Кърджали.
В рамките на тържеството бяха прочетени и предложенията на ФК „Арда” за присъждане на отличия от Българския футболен съюз -златна, сребърна и бронзова значка, който ще бъдат връчени на церемонията по отличаване на „Спортист на годината 2014” за община Кърджали през следващата седмица.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини