Адам Персенски: Целта ни е да повишим продължителността на живота на българите

Заместник министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски откри конференция по проект за изграждане на сектор за диагностика на онкологични заболявания към Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали. Присъстваха депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, областният управител Илия Илиев, директори на болници от областта, лекари.
Проектът „ Създаване на високотехнологичен сектор за ранна и точна диагностика на онкологични заболявания в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ гр. Кърджали“ се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и е на стойност 3,9 млн. лв., представи го Стойка Таскова, национален координатор на средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването.
Началото работата по проекта е месец юни 2011 г., трябва да приключи на 8 октомври 2015 г. Основната цел на проекта е да се подобри и модернизира здравната инфраструктура на болницата с медицинско оборудване за прилагане на високотехнологични дейности. Ще бъдат преустроени помещения за диагностика и лечение на злокачествени заболявания, ще бъде закупено високотехнологично оборудване. 614 лекари , медицински персонал ще се възползват от дейността по проекта, кКакто и 17 000 пациенти на лечебното заведение.
Зам.министър Адам Персенски изрази задоволството си от факта, че е сред колегите си от Кърджали. Декларира, че целта му е да бъде полезен, не само на медиците от Кърджали, но и за всички останали. Един от проблемите , които стоят пред здравното министерство, е закъсняването на работата по проектите. Работата по този в болницата в Кърджали е започнал през 2011 г., а ще приключи през 2015 г. Забавянето на финансирането е изцяло по наша вина, каза Персенски. Той сподели, че една от целите пред здравното министерство е да се повиши продължителността на живот на българите, защото сега тя е около 5 години по-малка, отколкото в останалите страни в Европейския съюз. Ще опитваме с всички средства да се справим с този проблем,заяви Персенски. Новият екип на здравното министерство си е поставил и целта да върне медицината в болниците и да изгони търговията оттам. Трябва да се засилят контактите между отделните здравни заведения, добави зам.министърът. Адам Персенски благодари на д-р Тодор Черкезов за това, което прави за болницата в Кърджали.

Кърджали нюз

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини