В Бурса очакват идването на Исус

В турския град Бурса има една голяма мюсюлманска общност, която очаква да дойде Исус Христос, обединителя на световете, предаде специалният пратеник на БГНЕС.
Представяте ли си такъв свят – Исус е слязъл на земята и всички хора са заедно и щастливи? Въпроса настойчиво зададе учителят на дервишите в Карабаш и Вели теке, което се намира в старинната част на града, известен още като столицата на изселниците в Турция. Служителят и водач на местните суфисти Мустафа Йозбаг посрещна малката група български журналисти в приемната си за специални гости след зашеметяващия спектакъл на дервишите. Общността се събира всяка вечер от годината в стара къща с размерите на нашенско селско читалище. Бурсенската община Османгази плаща разходите за издръжката на сградата и заплатите на двама сервитьори, които денонощно предлагат чай и мляко с канела безплатно. Наблизо вече са съборени 9 стари къщи, общината се е ангажирала да построи нов културен център за сбирките на последователите на Руми Мевляна. Текето Карабаш и Вели е изградено през 1550 г. от шейх Якуп Челеби. Земетресение и пожар обаче са унищожили някогашния комплекс, а по-късно той е възстановен и в Турция се счита за един от брилянтните паметници на османската култура. Помещението, в което са подготвени да достигнат съвършенството вече 140 души, е опасано с парапети на два етажа за зрителите на дервишките спектакли, а над тях е реставрираният изрисуван купол. Публиката още в първите минути бива въвлечена в транса на въртящите се за любов млади мъже, въздухът трепери от безмълвните молитви на гледащите. В това културно средище идват и 44 жени-дервиши, както и деца. Най-младият ученик-семазен е на 8 г., а най-възрастният – на 56 г. По-голямата част са гимназисти, студенти, има учители, счетоводители, медицински сестри, финансови експерти и домакини. Въпреки различното си битие, те идват всяка вечер в центъра, привлечени от призива на Мевляна Джелаледдин Руми: „Ела, какъвто и да си, отново ела!“, казва учителят в Бурса Мустафа Йозбаг. Възрастният мъж подчертава, че ритуалът Сема, изпълняван от дервишите, е много стар, възникнал далеч преди зараждането на исляма, а все още се използва духов инструмент отпреди 5 000 г. „Когато гледаме Семазен /танца на дервишите/, виждаме собствената си вяра – всеки вижда своята, независимо от това как се нарича неговият Бог. Според суфизма това е образът на Аллах. Исус Христос и нашият пророк са изтърпели еднакви мъки и изтезания, и ние обичаме нашите приятели християните. Пожелавам на всички да видят Исус в съня си и всички заедно да дочакаме идването му на земята“, отправя той посланието си.
Учителят обяснява, че ритуалът Сема изразява радостта на човека – когато той е щастлив, се върти около себе си или около другите, които обича, а когато е тъжен, показва това със сълзите си. Сема е символ на щастието и извисяването, Руми Мевляна най-добре е изразил това, уточнява Йозбаг. „Достигналите съвършенството с вдигната нагоре ръка сочат Бога, взимат от обичта му и с другата я разпръскват надолу. Вдигнатата ръка е символ, сякаш държи божествена ябълка – част от любовта на Бога“, допълва учителят. Той вярва, че малко преди Потопа християнските и ислямските светове ще се съберат в един общ център и в деня на Армагедон ще се обединят срещу силите на злото. „Представяте ли си такъв свят – Исус е слязъл на земята и всички хора са заедно и щастливи? Ние, суфистите, приемаме мечтата като реалност. Защото дори само по един вярващ в това в Средния Изток, Европа, България и целия свят се борят с идентични проблеми. В света има система, която отхвърля всяка вяра и изсмуква всеки позитивизъм и човещина. И Исус, и Муса, и пророците са имали същия проблем. Тази зловеща система, управляваща вярата не се интересува от нея, тя мисли за банките, за петрола и минните добиви, и какво може да се обърне в пари. Тези хора от системата не се интересуват от пол, раса и религия, и за да постигнат целите си, се стремят да ни противопоставят. Затова ние приемаме и почитаме правилните призиви на Исус Христос“, заключава духовният водач.
В България също има последователи на учението на Руми Мевляна, най-известният сред които е Васил Тосев. Днес той припомни в профила си във Фейсбук, че на 17 декември т.г. се навършват 741 години от Шеб-и-Арус /Съюзът с вечността/ на Хазрети Мевляна-Руми. На този ден в 16,30 ч. си отива Учителят, който е уважаван от всяка религия по света. И до днес звучи неговия призив: „Ела, ела, ела, който и да си, дали неверник или на огъня се кланяш, или езичник, дори да си престъпил своите обети стотици пъти!Нашата врата не е вратата на отчаянието. Ела такъв какъвто си!“, написа Васил Тосев.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ци
    цирк
    2 0
    17:18, 9 яну 2015
    Аз съм сигурен,4е има турци християни,да са живи и здрави
Последни новини