Ето как да се справим с махмурлука след празниците

Ако искаме да избегнем сутрешния дискомфорт и главоболието след празничната вечер, трябва просто да консумираме алкохол в умерени количества. Това обаче невинаги се получава, пише сайтът „Хелт“.

Ако все пак сме прекалили с коктейлите, трябва по някакъв начин да се справим с махмурлука на следващия ден. Понякога обаче някои традиционни „рецепти“ за справяне със състоянието може да ви накарат да се чувствате дори по-зле.

Клин клин избива?

„Най-лошото нещо, което може да направите при махмурлук, е да консумирате отново алкохол“, твърди Чарлз Кътлър – вътрешен лекар и председател на най-голямата асоциация на лекарите в САЩ. „Алкохолът ще намали временно симптомите, но ще ви навреди в дългосрочен план“, обяснява д-р Кътлър.

„Трябва да дадете възможност на тялото си да се възстанови. Ако консумирате алкохол, за да излекувате махмурлук, най-вероятно ще имате още по-ужасен махмурлук на следващия ден“, продължава специалистът.

Мазна закуска

Няма научно доказателство, че пържените яйца с бекон помагат при махмурлук, въпреки че доста хора се кълнат в свойствата на тази закуска.

„Мазната храна само ще ви навлече киселини“, казва д-р Кътлър, който препоръчва да се придържате към лесните за разграждане храни – като хляб или зърнени култури. Хапнете нещо леко и консумирайте повече течности, съветва и специалистът Джон Брик, който е и автор на книга за махмурлука. „Няма конкретна храна, която да се препоръчва. Въпреки че при някои хора филиите с мед помагат“, казва Брик.

Кафето
„Ако обикновено започвате деня си с чаша кафе, пропускането на „дозата“ може или да помогне, или да влоши положението ви с махмурлука“, казва Брик.

„Кофеинът свива кръвоносните съдове и увеличава кръвното налягане. И двете могат да влошат състоянието ви. Ако пиете кафе всеки ден, направете си една малка доза и вижте как ще се почувствате след 30-тина минути до час“, съветва специалистът.

Вода и напитки

Традиционното схващане е, че дехидратацията, причинена от препиването с алкохол, е причината да се чувстваме като болни на следващия ден. Истината е, че учените не знаят много за причините за махмурлук.

Сред възможните виновници за неприятното състояние може да е нарушен биологичен ритъм, но може и да е предизвикано и от някои токсични вещества, които се срещат в алкохола. Според д-р Кътлър консумирането на повече течности може и да не ви избави от главоболието, но пък със сигурност ще ви накара да се чувствате поне малко по-добре.

Болкоуспокояващи

Болкоуспокояващите, които обикновено дамите приемат по време на предменструалния синдром, могат да облекчат донякъде симптомите при махмурлук. Тези лекарства обикновено съдържат ибупрофен или напроксен.

Упражнения

Серия по-леки упражнения може да ви помогнат да се почувствате по-добре, ако успеете да надвиете желанието за непрестанен контакт с възглавницата в хоризонтално положение (определено е едно голямо „ако“).

„Не трябва да забравяте, че ако сте препили, организмът ви ще има нужда от хранителни вещества и хидратация, за да може да се захванете с някакви упражнения“, съветва д-р Кътлър. „Физическата активност по принцип винаги е полезна, но не смятам, че това, от което ще имате нужда след препиване, са упражнения. По-скоро в такъв момент имате нужда от почивка“, смята специалистът.

Сауна

Мислите, че може просто да се изпотите и да се пречистите от алкохола и токсините, които сте приели предишната вечер? Помислете отново. Сауната може да причини потенциално опасни промени в кръвоносните съдове.

„Последното нещо, от което се нуждаете в този момент, е да се подложите на екстремна топлина и да нарушите нормалния приток на кръв в тялото“, категоричен е д-р Кътлър. Ако сте дехидратирани, потенето може да е опасно за вас, че дори и смъртоносно. Сауната по време на махмурлук носи много „рискове за здравето“ - включително критично ниски нива на кръвното налягане и нарушен сърдечен ритъм, смятат специалисти от Хелзинки.

Сън

Хората, които са прекалили с чашките, не спят добре. Алкохолът може да ви накара да заспите по-бързо, но с продължението на вечерта може да наруши съня ви и да ви държи будни дълго време. Въпреки че липсата на сън не може да доведе до махмурлук, то със сигурност пък ще направи състоянието на следващия ден доста по-тежко.

Ако имате възможност да поспите повече след препиване, със сигурност се възползвайте от нея. Тялото ви със сигурност ще е благодарно за решението ви.

„Човешкото тяло има уникалната способност да се лекува само“, казва д-р Кътлър. Единственият сигурен лек за махмурлука е времето, категорични са специалистите.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини