Сурвакат властта в Смолян със сурвачки, изработени от деца и ученици

186 бяха участниците в музейната работилница за изработване на традиционна родопска сурвачка. Тази година работилницата се проведе на два етапа: първи - в къща-музей „Ласло Наги“ – Райково и втори етап - в залите на музея.

Целта на инициативата беше запознаване с обичаите и традициите около Коледните и Новогодишни празници в Родопите и изработване на сурвачки с естествени материали по обичаите. Желаещите да се потопят в магията на тези празници и да покажат творческо виждане, усет и умения в процеса на работа бяха представители от следните институции и организации в нашия град:

ОДЗ „Синчец“, СОУ „Отец Паисий“, СОУ „Св.Св. „Кирил и Методий“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Ст. Шишков“, ПГПИ, ПГИ „Карл Маркс“, ГПЧЕ „Иван Вазов“, Дневен център за деца и възрастни с увреждания „Звънче“ и представители на широката общественост.

С помощта на музейните специалисти участниците изработиха около 80 сурвачки, които по традиция бяха изложени в експозиционни зали на музея.

С пожелание за весели празници и щастлива и успешна 2015 година, с една част от сурвачките музейната колегия ще поздрави представители на местната областна и кметска управа, а друга част от тях ще подари на колеги и приятели.

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини