Българските филми в интернет (видео)

За Хан Аспарух нищо не се чува напоследък, поне в мрежата. Обаче за филма сега ще чуете нещо: тази голяма, да не кажем мега, българска продукция от 1981 година можете да гледате при желание в YouTube. Филмът (всъщност е трилогия) на Българите е в HD. Сценарист е Вера Мутафчиева, а в ролите са все големи имена от славното минало на българското кино - Стойко Пеев (Хан Аспарух), Антоний Генов (Велизарий), н.а. Васил Михайлов (Хан Кубрат), Ваня Цветкова (Пагане), н.а. Стефан Гецов, н.а. Георги Черкелов, Йосиф Сърчаджиев (Константин IV), Джоко Росич, Велко Кънев (Константин), Аня Пенчева и т.н.

Каналът в YouTube радва и с още древни и велики български филми, за които трябва да се каже и че са били любими на цели поколения наши сънародници. Сред тях - "Куче в чекмедже", "Тримата глупаци", "Крадецът на праскови", "Време разделно", "Най-добрият човек, когото познавам", "Козият рог", "Двойникът", "С деца на море" и дори историите с "Баш майстора", в които играе Григор Вачков. Списъкът е дълъг и ще достави истинска радост на ценителите на българското кино. Плейлистата можете да видите с едно цък тук. Тя, както и каналът, е дело на Котаран Българан. А Бай Котаран, според представянето му в YouTube е бригадир в цех "Поточни линии" в ДП "Киноремонтстрой".

Приятно гледане, докато е безплатно!

Както се казва, по филмите ще ги познаеш. Ето и една плейлиста с българска анимация, а по анимацията можеш да научиш почти всичко за една култура (или за липсата й), точно както по рисунките археолозите научават как са живели примерно древните египтяни и какво им е било важно в живота. Но да се върнем към българската анимация. Какво ли ще научим от нея за себе си, ние, българите? Селекцията е от друг канал, също много български - цък тук. Той е на LoraMarina, а още при отварянето четем ето тази българска мисъл: „Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки."

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мм
    ммдаа
    0 0
    08:05, 3 яну 2015
    Търся "Бунтът на робите" на Гендов да гледам. Може и в цензурираната му версия. Няко ако знае къде е качен моля да ми прати линк. Знам, че велик филм за Левски, който по външно политически причини е бил цензуриран 1933г.
Последни новини