"Гаднярът" Вини Джоунс навърши 50 години (видео)

В "Две димящи дула" на Гай Ричи

Ексцентричният бивш футболист и понастоящем актьор Вини Джоунс навърши днес 50 години.

Англичанинът си спечели славата на един от най-грубите, безкомпромисни и брутални играчи, докато се подвизаваше по британските терени между 1984 и 1999 г., а образът на "лошо момче" му помогна да направи доста успешна кариера и в киното.

Джоунс стартира професионалната си футболна кариера в аматьорския "Уийлдстоун" (1984-1986 г.), но добива популярност в "Уимбълдън" (1986-1989, 1992-1998 г.). Полузащитникът е съществена част от тима, наречен "Лудата банда" заради агресивното си и на моменти брутално поведение на терена.



С Джоунс в състава "Уимбълдън" печели първата си и единствена Купа на Англия след победа с 1:0 над "Ливърпул" във финала на "Уембли" през 1988 г.

Той напуска клуба през 1989 г., за да премине в "Лийдс", където остава един сезон. След това играе за "Шефилд юнайтед" (1990-1991 г.) и "Челси" (1991-1992 г.), преди да се завърне в "Уимбълдън" за още шест сезона във Висшата лига.

В последните си две години като футболист записва няколко мача за "Куинс парк рейнджърс". В този период започва да се снима в киното. Дебютът му е в култовия филм на Гай Ричи "Две димящи дула" (1998 г.), а през 2000 г. излизат още две популярни ленти с негово участие - "Гепи" и "Да изчезнеш за 60 секунди".



Първата му главна роля е във филма "Гадняра" (Mean Machine), където играе бивш капитан на английския национален отбор, отстранен от футбола заради уреждане на мач и попаднал в затвора заради нападение над полицаи. По желание на директора на затвора той събира и тренира отбор от затворници, който се изправя в мач срещу надзирателите.

Филмографията му включва над 50 ленти. Освен в киното и футбола се изявява и в музиката, като през 2002 г. издава албума "Респект". Има доста изяви и в телевизионни формати, включително в британския "Биг брадър", където посреща 45-ия си рожден ден, както и в българското шоу "Къртицата".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини