Куба освободи десетки политически затворници

Най-малко 35 политически затворници бяха освободени в Куба през последните 48 ч. Първите официални разговори между САЩ и Куба ще са в Хавана на 21 и 22 януари.
Повечето освободени затворници са членове на Патриотичния съюз на Куба, нелегална опозиционна организация, базирана в източната част на страната.

Това заяви пред Франс прес Елисардо Санчес - председател на Кубинската комисия за правата на човека, забранена, но толерирана от властите организация, предаде БТА.

Президентите на САЩ и Куба, Барак Обама и Раул Кастро обявиха на 17 декември, че двете страни ще започнат нормализиране на дипломатическите си отношения, след повече от половин век американско икономическо ембарго срещу комунистическия остров.

Тогава Куба и САЩ освободиха взаимно затворници. Хавана се ангажира пред Вашингтон да освободи 53 политически затворници.

САЩ и Куба ще започнат в Хавана първите си официални разговори за нормализиране на дипломатическите си отношения, съобщи междувременно Държавният департамент, цитиран от световните агенции.

"Помощник-държавният секретар за Латинска Америка Робърта Джейкъбсън ще посети Хавана на 21 и 22 януари за тези дискусии", уточни говорителката на Държавния департамент Дженифър Саки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини