Излиза първият след атентата нов брой на ”Шарли Ебдо”

Седмица след кървавия атентат срещу редакцията на "Шарли Ебдо", в Париж ще излезе новият брой на сатиричния седмичник.
На първата страница е изобразен пророкът Мохамед, облечен в бяло и просълзен, държащ лозунг "Аз съм Шарли". На карикатурата има надпис "Всичко е простено" - помирителна формулировка, различна от често жестокия хумор на седмичника.

Очаква се новият брой да достигне тираж от 3 милиона, вместо обичайните 60 хиляди броя, и да бъде разпространен в двайсетина страни в превод на пет езика, включително английски, испански, арабски, турски, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Излизащият днес брой на сатиричното списание "Шарли Ебдо" е известен като "броя на оцелелите".

Реакции за новия брой

Турският опозиционен вестник "Джумхуриет" ще разпространи с днешния брой приложение от четири страници, съдържащо част от новото издание на френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо", предаде Франс прес. След продължителна дискусия редакцията на турския вестник реши да не публикува изцяло новия брой на списанието, както беше предвидено, а да направи приложение от четири страници, съдържащо значителна част от френския седмичник.

Вчера повечето турски вестници описаха в сайтовете си първата страница на новия "Шарли ебдо", но не никой не я препечата, отбелязва АФП.

Съединените щати смятат, че сатиричният седмичник "Шарли Ебдо" има право да публикува на първа страница карикатури на пророка Мохамед, заяви говорителката на Държавния департамент Мари Харф, цитирана от Франс прес и БТА.

"Каквито и да са личните мнения, и аз зная, че духовете силно се разгорещяват по този въпрос, ние изразяваме абсолютна подкрепа за правото на "Шарли Ебдо" да публикува такива неща", каза Харф в отговор на въпрос за днешния нов брой на френския седмичник.

Има множество фактори, които се взимат предвид при взимане на решение какво да се публикува - свободата на словото и религиозните чувства например. Аз зная колко са важни те за много хора. Но това не може да бъде оправдание за насилие и омраза. Изразяваме абсолютната си подкрепа за правото да се публикува свободно. Така се прави в демократични страни, подчерта говорителката на Държавния департамент.

В САЩ има пълна свобода на словото, но е парадоксално, че критиките срещу религията са табу, отбелязва АФП.

Ислямският университет Ал Азхар в Кайро - най-авторитетната институция на сунитския ислям - заяви днес, че публикуването на новите карикатури на пророка Мохамед във френския сатиричен вестник "Шарли Ебдо" ще разпалят омразата, предаде Франс прес.

"Публикуването на тези рисунки ще разпали омразата. То не служи на мирното съжителство между народите и пречи на интеграцията на мюсюлманите в европейските и западните общества", се казва в комюнике на Ал Азхар, цитирано от АФП.

"Карикатури, опорочаващи Мохамед, Моисей, Христос, са недопустими", заяви руският главен мюфтия Талгат Таджуддин, цитиран от ТАСС и БТА.
Той добави, че в Европа "това е довело до убийството на хора и заяви, че такива провокации трябва да предизвикват обществено порицание".

Иракски карикатурист, който от години живее в Добрич, написа със свой приятел българин "И ние сме CHARLIE". След тридневна акция пред паметника на Кирил и Методий двамата художници - Али Алджабари и Светослав Ковачев, събраха в
тетрадка подписи на граждани, осъждащи кървавия атентат в парижкото издание "Шарли Ебдо".
Двамата приятели призоваваха за солидарност с два големи дървени молива, поставени край монумента, на които бе изписано "Али, Ирак" и "Сашо, България".

Нова заплаха срещу френски вестник

"Канар аншене" - най-големият френски сатиричен вестник, съобщи, че получил заплахи ден след кървавото нападение в редакцията на "Шарли Ебдо". Вестникът бил заплашен, че идва неговият ред, поради което охраната била засилена и започнало следствие, предаде Франс прес.

Заплахата била получена в послание по имейл на 8 януари. То гласяло, че журналистите ще "бъдат посечени с брадва", пише "Канар аншене" в броя, който излиза днес.

"Канар аншене", чийто девиз е "Свободата на печата се изхабява само когато не се използва", излиза със заглавие на първа страница: "посланието на Кабю (един от убитите миналата сряда карикатуристи) е: хайде, момчета, не се оставяйте да ви повалят!"

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини