Лошият късмет, ракът и неудобството да пишеш за това

Учените продължават да търсят причините за рака. Според последни публикации по темата през 2050 год никой под 80 години няма да умира от рак.

Материал, посветен на изследване на причините на рака излезе в медийното затишие между Коледа и Нова година. Той породи повече коментари в интернет и медиите по света, отколкото би очаквала авторката му Дженифър Кузин-Франкел. На български заглавията бяха вариации на "Ракът е въпрос на лош късмет" или "Откриха причината за рака". В световен мащаб това твърдение предизвика негативни отзиви както от близки на болни от рак, онколози, диетолози и еколози, така и от медии. С "категорично несъгласие" официално излезе Международната агенция за изследване на рака. "Поне половината от случаите на рак по света могат да бъдат предотвратени", казват от агенцията.

Казано накратко, всички се обявиха срещу твърдението, че ракът, който има много видове, е въпрос на лош късмет, включително авторите на изследването.

Авторът на статията публикува нов материал на тази тема. В него търси своята грешка, защото очевидно има грешка. Нейните разсъждения не са точно извинение, защото тя най-добросъвестно е изпълнила задачата на журналиста - да запознае читателя с фактите на достъпен език.

Както и много други журналисти обясняват, изследването предполага, че "лош късмет" - случайни мутации при здрави стволови клетки, може да обясни около две трети от раковите заболявания. Това превишава влиянието на всички други канцерогенни фактори -  екологичните и генетични фактори, взети заедно. Едно от посланията е, че някои видове рак не могат да бъдат предотвратени и че ранното им откриване е от ключово значение за борбата с тях.

Проучването не включва всички видове рак. В действителност, то не включва два от най-често срещаните - на простатата и гърдата, защото изследователите не са могли да определят размера и честотата на деление на стволовите клетки в тези тъкани.

След публикацията читатели обвиняват авторите на изследването - математика Кристин Томазети и онкогенетика Бърт Фогелщайн от Университета Джон Хопкинс в Балтимор, Мериленд, че са объркали данните.

"Моля журналистите да получат представа за нещата, преди да пишат за наука", пише  The Guardian. Друго писмо, изпратено до Science обвинява автора на статията за изследването, че въпреки че материалът е разумен, изводите са сбъркани и имат дълбоки последствия за общественото здраве.

Томазети получил над 200 електронни писма. Родители на деца, които са починали от рак са благодарни, че заболяването може да е възникнало съвсем случайно, което предполага, че е нямало какво да направят. Биолози и статистиците оспорват заключенията му или просто са изненадани, че толкова много от раковите заболявания може да са случайност.

След всички упреци и обвинения, авторката говори отново с изследователите.

"Ние не твърдим, че две трети от случаите на рак се дължат на лош късмет", обяснява търпеливо Томазети.

Проучването сочи, обяснява той, че две трети от разликата в броя на ракови заболявания в различните тъкани може да се обясни със случаен лош късмет.

"Какво точно означава това?", чуди се журналистката. Обясненията по телефона продължават до края на деня, съпроводени с графики, и накрая тя все още не е сигурна, че е схванала същността.

Едва след няколко часа, прекарани на интервюта, става ясно какво означават тези две трети. Някои тъкани се разболяват от рак по-лесно, отколкото други, и мутациите натрупани в стволовите клетки могат да обяснят две трети от тази разлика.

"Репортерите, които са взаимодействали с нас направиха много честни и искрени усилия, за да бъдат възможно най-точни", казва Томазети пред Би Би Си.

"Твърде лесно е да се обвиняват медиите," казва Дейвид Шпигелхалтер, биостатистик в университета в Кеймбридж в Обединеното кралство в блога си. Предоставената документация и графики са твърде сложни и подробни за такова просто съобщение.

Независимо от сложните графики и обяснения, ракът на хранопровода и меланомата имат силна връзка с конкретни фактори, като обилна консумация на алкохол и излагане на слънце, съответно. Учените подчертават, че не могат да се пренебрегват основните фактори в начина на живот. Данните от изследването само сочат, че освен рак на белите дробове при пушачите или рак на главата и шията, свързани с човешкия папиломен вирус, има и рак на същото място без ясна причина.

"Това не изключва възможността за предотвратяване и лечение на рак. Това не изключва нуждата  да разберат по-добре причините за рака", казва Тимъти Рибек, специалист по превенция на рака от Университета на Пенсилвания.

Науката е сложна и хората са дълбоко загрижени за биологията на заболяванията, които засягат техните близки или самите тях. Журналистът трябва да извлече историята - в ясна писмена форма, която да задържи вниманието на читателите и да им помогне да разберат. Това е рисковано и за учените и за журналистите, пише накрая авторката в Science.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Вя
    вярно
    0 0
    16:21, 14 яну 2015
    естествено че всичко е лош късмет !На всеки каквото му е писано.
  • 2
    Ща
    ЩАНДАРТЕНФЮРЕР ЩИРЛИЦ
    3 0
    19:27, 14 яну 2015
    Къде по голям късмет от тука в българия да хванеш рак.всеки ден военни самолети на сащ от огромни височини ни посипва с тежки метали всякакви видове изкуствени щамове на грип.
  • 3
    Va
    valeri_1421272809
    1 0
    23:56, 14 яну 2015
    po rano pone se opitvaha da obiasniat zashto se skapva rekoltata a sega i tova ne smeiat za da ne obidiat priatelite ni ot nato
Последни новини