Наши изтребители тренираха с НАТО-вски самолет С-17

Екипажите на българските изтребители МиГ-29 тренираха за първи път със стратегически военнотранспортен самолет С-17 „Globemaster”.
Тренировката, която е била вчера, е част от подготовката по мисията за контрол и охрана на въздушното пространство (Air Policing), съобщиха от Министерство на отбраната.

Полетите са част от засилените контакти на Командването на ВВС с авиациите на партньорски държави от НАТО за съвместни тренировки по Air Policing.

Идеята е прелитащи над наша територия военно-транспортни самолети на Алианса да влизат в ролята на цел.

"Така се постига реализъм в подготовката, разширяване на сътрудничеството с партньорите от НАТО и подобряване на координацията с ДП „Ръководство на въздушното движение”, отбелязват от военното министерство.

Вчера военните ни пилоти са действали по непознат „нарушител”, летящ на голяма височина и скорост в условията на интензивен въздушен трафик на гражданската авиация.

Освен тренировка по Air Policing , екипажите са отработили и борба с потенциална цел тип „Ренегат” -граждански самолет, използван с терористични намерения.

Командир-инструктор на самолета-цел е бил българският пилот капитан Николай Чапразов, помощник-директор по операциите на ескадрилата за стратегически въздушни превози в база на НАТО Папа, Унгария.

Тренировката е проведена ден преди официалната визита на държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Днес министърът на отбраната Николай Ненчев присъства на разговорите на президента Росен Плевнелиев с Джон Кери на „Дондуков“ 2.

Държавният секретар на САЩ потвърди заявената от президента Барак Обама позиция на САЩ, че стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО в контекста на ситуацията в Източна Украйна.

"Кери оцени високо и приноса на страната ни в мироопазващите и хуманитарните операции в Афганистан и Ирак, както и за изграждането на отбранителния потенциал на НАТО в региона на Черно море", съобщиха още от Министерство на отбраната.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини