Не може КФН да глобява като бухалка, обяви Кунева

Реформаторският блок ще излезе с общо политическо становище на работата на Комисията за финансов надзор (КФН) по повод наложените глоби на медии от последните дни, в това число и "Капитал". Това заяви вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева пред радио К2, цитирана от пресцентъра на Реформаторския блок, след рекордната глоба, която комисията наложи на издателя на "Капитал" и "Дневник" - "Икономедиа".

За Реформаторите е важно как действа една българска институция като КФН и какви права има. Не може да се прилага правото да глобяват като бухалка, не може да има двоен стандарт към медии, които се харесват, и такива, които не се харесват, посочи кунева. И добави, че въпросът е как функционират институциите и това е отвъд конкретните случаи.

Преди ден съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че има всички основания за искане на оставката на ръководството на КФН.

Кунева коментира, че не е привърженик на изчаквателните позиции на няколко политически сили по въпроса за стратегията в съдебната реформа. Трябва да си решителен в позицията си, когато се касае за правосъдието и антикорупция, заяви тя. Според вицепремиера отхвърлянето на стратегията е форма на мързел. Смешно е да се твърди, че нямало корупция и политически натиск над съдебната система в България, посочи тя.

Ключово за прилагането на добрите румънски практики в антикорупцията е да няма политически натиск и страх на управлението у нас от антикорупционните органи, каза още Кунева, която в последните два дни беше на посещение в Букурещ. Ако искаме и у нас добро управление, България има възможност да създаде аналогични на румънските структури с аналогични правомощия за борба с корупцията, добави тя.

Кунева посочи, че в Букурещ ще се проведе общо междуправителствено заседание по покана на премиера на Румъния Виктор Понта. Разбирането за независимостта на антикорупционните органи от партиен натиск, липсата на страх, че работата на агенциите утре може да се обърне срещу сегашните управляващи, доверието в прокуратурата са решаващи за успеха на двата румънски органа, подчерта тя.

Вицепремиерът каза още, че политиката по бежанците е по-активна от всякога. За искането на БСП от вчера премиерът Бойко Борисов да координира ведомствата за бежанците, тя коментира, че негативното произнасяне се дължи на това, че при предишното управление имаше нулеви мерки по интеграцията. Разбирам, че БСП не са съгласни, но нашият подход е мерките по бежанците да са мащабна политика по интеграция, образование и сигурност, а не просто осигуряване на подслон, заяви тя.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини