Кабинетът търси пари за великденски добавки за пенсионерите

Държавата ще търси пари за великденски добавки за пенсионерите, обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред Нова тв.
Според него пари трябва да се намерят и с тях приоритетно да се подкрепят хората с най-ниски доходи.

Властта отпусна коледни добавки миналата година, но за част от пенсионерите - само на тези с доходи до 286 лева. Така през декември над 1 200 000 души получиха по 40 лева от държавата.

За добавки за предстоящия Великден преди дни заговори и премиерът Бойко Борисов.

"Ще търсим възможности, това зависи от изпълнението на бюджета. Моето мнение е, че трябва да има, че ниските доходи трябва да се увеличават, за да се стимулира икономиката. Не само за социалната сфера, но и за обществото", посочи вицепремиерът.

В събота той заяви, че осигурителните вноски за пенсия могат да нарастват с половин процент годишно. По думите му, това изисква да се подготви комплекс от параметри, за да може да работи цялата пенсионна система.

"Моето лично мнение е, че вноските би трябвало да растат, защото в момента пенсиите се изплащат от данъците и няма никакво основание, от гледна точка на работодателите и на работещите, да стоят ниски вноските и същевременно да се увеличават данъците, за да се изплащат пенсиите", обясни още Калфин пред БНР.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ga
    galq 600
    0 0
    22:49, 18 яну 2015
    G-n kalfin velikdenski i kolednite nadbavki ne spasqvat horata ot mizeriqta.tova,koeto stava v balgariq nikade go nqma.uvelichete pensiite na horata podobava6to.i tova pravitelstvo si otiva.ako izkara 2 godini e bojie pomilvane.nemoji edin invalid s tejki varikozni rani edva predvijva6t se do toaletnata,da pla6ta sas 130lv ubiistveni smetki na avstriiskite monopolisti i na erepetata,koito sa kato oktopod s pipala i da nqma s kakvo dasi kupi jivoto podarja6ti lekarstva a kamo li da ima pari da se hrani.
Последни новини