Бум на болни в Смолян, грипът не е доказан

 
 
Болницата в Смолян се пука по шевовете от болни, които чакат пред кабинетите на личните лекари с оплаквания, досущ наподобяващи на грип. До момента обаче, не е ясно дали високата заболеваемост е в следствие на вирусни остри респираторни заболявания или от истински грипен вирус
 
Според информацията, подадена днес от РЗИ- Смолян, в периода 12-18 януари- са регистрирани 46 случая на остри респираторни заболявания ( при 40 за предходната седмица). Данните сочат повишена заболеваемост от вирусни инфекции - 155,62 на 10 000, което е почти пред епидемия. Най-засегнати са децата от 5г. до 14 години. Епидемия обаче се обявява при 170 болни на 10 хиляди население, допълват от РЗИ. При достигане до епидемиологични стойности, РЗИ – Смолян ще свика Щаба за борба с грип и ОРЗ за предприемане на съответните мерки, допълват от контролната инспекция в областния град.
 
Дали обаче болните са от грип или просто от друг вирус, не може да се каже, тъй като до момента от здравната инспекция не са взели нито една проба за серологично изследване, която да се изпрати за изследване в Референтната лаборатория в София, за да докаже грип.
 
Според лични лекари в Смолян, вече няколко години се обявява грипна епидемия, без тя да е доказана със серологични изследвания.  Смолянските джипита смятат, че това са неадекватни мерки, защото едва след отмяната на епидемията идва  същинската грипна вълна и бума на болни, а това много усложнява нещата. Според здравната инспекция в Смолян, вземането на проби за доказване на грип става по преценка на личните лекари и епидемиолозите от РЗИ.
 
 
Щиляна Чакърова
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини