Уникална операция спаси дете с разкъсана аорта

15-годишно момче от Русе с разкъсана аорта бе спасено с уникална в света операция, извършена от националния консултант по инвазивна кардиология доц. Иво Петров.
След тримесечно лечение в Националната кардиологична болница, 15-годишният Филип Венков е изписан здрав, пише в. "Преса".

Диагнозата

В началото на септември м.г. ученикът от Русе внезапно изпитва силно притискане в областта на гърдите, започва трудно да диша, а единият му крак се схваща и побелява.
В русенската болница установяват, че тромб е запушил артерията на крака, но главният проблем идва от аортата. Свързват се с Националната кардиологична болница в София и момчето е транспортирано по спешност.

Лекарите в столичната болница откриват, че Филип има разкъсване на аортата - изключително тежко и животозастрашаващо състояние, което при деца се среща изключително рядко. В света са описани не повече от 4-5 случая, които завършват най-често с фатален край.

Момчето трябва да бъде оперирано веднага, а със сложната интервенция се заема националният консултант по инвазивна кардиология доц. Иво Петров.

Той обяснява, че аортната стена, чиято дебелина е около 2 мм, има три слоя. Ако разкъсването е и в трите, смъртта е почти мигновена.

При Филип разкъсването е било в най-вътрешния слой, като е спряло притока на кръв към органите, нормално захранвани от аортата. Резултатът е почти фатално запушване на червата, напълно запушена лява бъбречна артерия и напълно запушена артерия, която кръвоснабдява левия крак.

В световната литература не е описан толкова сложен случай

Операциите

Доц. Петров стартира първата хирургична интервенция на 10 септември, като тя продължава близо четири часа. При нея кардиохирургът разширява със стент стеснения „тунел“ на аортата на Филип и така възстановява циркулацията на кръв в нея. При следващите две операции отново със стентове се нормализира кръвообращението в червата, в бъбрека и в крака.
Накрая със специален стент-графт се запушва мястото на разкъсването.

Всички операции са направени ендоваскуларно – с достъп до засегнатите участъци през артериите на ръката и крака.

Извършеното от доц. Иво Петров е уникално в световен мащаб, тъй като операция, която премахва разкъсвания на две нива - едната на нивото на торакалната аорта и още една под диафрагмата, - не е описана в световната медицинска литература.

Престоят на Филип в Трета градска болница продължава цели три месеца. През цялото време в интензивното отделение - на системи, под непрестанен лекарски контрол.

Единственият останал страничен ефект от лечението е болка в левия глезен, от която момчето леко накуцва. Това изцяло ще отзвучи, убедени са лекарите.

„Повече не споменавайте, че е болен. Не му създавайте комплекси, защото е здрав!“, казал доц. Иво Петров.

Родителите на Филип, които са сервитьори, не са платили нищо за операциите и лечението на детето си. Стентовете са поети от Фонда за лечение на деца. А от "Българската Коледа" ще платят предстоящото генетично изследване - за да се установи точната причина за страшното разкъсване на аортата.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини