Гърция и еврозоната не постигнаха споразумение

Янис Варуфакис: ”Целебно споразумение`” може да бъде постигнато след няколко дни

Срещата на финансовите министри от еврозоната не доведе до споразумение с Гърция, предадоха световните агенции.
"Обсъдихме множество проблеми, един от които е сегашната програма", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Обсъдихме възможността за удължаване. Ясно е, че за някои това е предпочитаното решение, но не сме стигнали до такова решение. Ще имаме нужда от малко повече време", добави той.
Дейселблум подчерта, че преговорите ще продължат на 16 февруари.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис омаловажи липсата на обща позиция след седемте часа на преговори.

"Целебно споразумение" може да бъде постигнато в понеделник, добави той. Според Варуфакис извънредната среща на еврогрупата не е имала за цел намирането на решение, но се е състояла добра дискусия.

Дипломати от ЕС заявиха, че е било очертано общо изявление за Гърция и еврозоната, но след консултации по телефона с Атина гръцката делегация не го е приела.
Според ДПА това решение е било оповестено, след като германският финансов министър Волфганг Шойбле си е тръгнал.

Радикалното ново правителство на Алексис Ципрас отказва да удължи международната програма за помощи, която изтича след две седмици. Вместо това Атина предлага алтернативен план за финансиране и реформи.

Партньорите й от ЕС заявяват, че Гърция трябва да приеме финансиране. Те искат да убедят страната да поиска удължаване на програмата, преди да разглеждат решения за облекчаване на дълга, който надхвърля 175 на сто от БВП на Гърция, припомня Франс прес.

Решението трябва да бъде взето най-късно на 16 февруари на новата среща на еврозоната, защото след това трябва да бъде одобрено от национални парламенти.

Хиляди гърци протестираха в различни градове на страната си с лозунги: "Европа - отговорът е демокрация", "Край на икономическите ограничения" и "Нито крачка назад" и с искане на Гърция да бъде дадена "глътка достойнство".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини