Общ изпит за всички университети

Единен общ изпит по примера на американския GMAT да осигурява прием в родните университети, обмисля просветният министър проф. Тодор Танев. „На този етап това е само идея“, побърза да уточни той. US изпитът тества способността на младежите да четат с разбиране, да коригират грешки, да решават логически и математически задачи и да пишат есета.

Танев остро критикува действащата сега система, която разрешава приемането в почти всички специалности и вузове да става с матура. Просветният шеф обяви, че зрелостните изпити са прекалено сложни за младежите, които не желаят да продължат образованието си в университет. Като вход за вуз пък били недостатъчно високо ниво и допускали приема дори на слаби кандидати. Ремонт на зрелостните изпити догодина обаче ще има, и то в посока на затягане на минималните изисквания. „Обмисляме да се въведат минимални изисквания за получаване на оценка среден „3“, каза заместничката на Танев - Ваня Кастрева. В момента какъв е прагът за тройка, се решава всяка година съобразно показаното от випуска ниво. Тазгодишните абитуриенти също ще бъдат оценявани по този начин.

Сред най-належащите задачи пред екипа на просветното ведомство е въвеждане на повече IT технологии в училище. „Идеално погледнато, да снабдим децата с таблети“, каза министърът и уточни, че става дума за специални учебни устройства, с които малчуганите да не могат да играят. На дневен ред отново е и пренаписването на учебниците. Най-любопитното е, че в ролята на редактори ще влязат родители. Те ще участват в работните групи, които изработват концепцията за новото съдържание на учебниците.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини