Протест срещу взимането на нов дълг събра БСП и "Атака"

Около 100 души се събраха в градинката до парламента, за да протестират срещу емитирането на нов външен дълг в размер на 8 млрд. евро. Оказа се, че митингът е събрал активисти на БСП и "Атака", които развяха партийните знамена, както и националния трибагреник.

Пред множеството лидерът на "Атака" Волен Сидеров настоя протестите срещу правителството да продължат до оставката му.

Мая Манолова от БСП пък развя "горановки" - копие на банкнота с лика на финансовия министър Владислав Горанов с номинал 10 хил. лв., тоест сумата, която по изчисление на социалистите трябва да връща всеки българин.

От младежкото обединение в БСП раздадоха позиция, в която настояват за оставката на Горанов.
"Дългът е необходимо зло, но въпросът е кога да спреш да се възползваш от него. Моментът за това е ясен - тогава, когато направиш държавата си достатъчно зависима от него, че без емитирането или рефинансирането на такъв тя няма как да се справи с изпълнението на бюджета си. За съжаление България не е далеч от това, ако се продължи по същия начин, който ГЕРБ и правителството ни предлагат", пише в позицията на младите социалисти.

"Оставка и затвор", "Няма да платим" скандират протестиращите, които са предимно пенсионери. Част от тях коментират, че външният дълг се взима, за да се плати програмата за саниране на ГЕРБ.
При тях дойдоха и депутати от БСП и раздадоха чай. Извадиха и листовки на ГЕРБ, с които на 16 август 2013 г. сегашните управляващи протестираха срещу актуализацията на бюджета с нов дълг от 1 млрд. лв.

Протестът е организиран чрез "Фейсбук" по повод дебатите днес в Народното събрание по ратификацията на договора за дилърството с банките - посредници по дълга. "Да кажем НЕ на заробването на България", е мотото на проявата.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини