Раздор във властта отложи гласуването за дълга

Раздор между участниците в управляващата коалиция доведе до това, че не се стигна до гласуване в Народното събрание на договора между правителството и 4 банки, които ще отговарят за пускането на новите емисии облигации на международните пазари през следващите 3 години. Опит за събиране на широка подкрепа на разговор утре в Министерския съвет отлага гласуването на ратификацията за другата седмица.

Въпреки искането на опозицията работата на Народното събрание днес да се удължи до гласуването по предлаганото споразумение, управляващите успяха да се наложат и заседанието приключи в обичайния му час.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров защити тезата за удължаването на работата с това, че в един ден ще се приключи с този въпрос и ще се спестят пари, а освен това предупреди другите парламентарни групи, че ще бъдат денонощен обект на покупко-продажба, при която ще бъдат изнудвани от управляващите да подкрепят споразумението с четирите банки.

Междувременно извън пленарната зала от АБВ и Патриотичния фронт обявиха, че няма да подкрепят ратификацията на споразумението. По-късно пред журналисти съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов даде да се разбере, че въпреки решението на парламентарната група от снощи да гласува "против" има шанс тя да го промени. Според него едно решение на парламента трябва да бъде обсъдено както с депутатите, така и с българското общество. По един подобен важен въпрос нещата не могат да се решават бързо и трябва обществото да има яснота, за да няма спекулации и съмнение, че депутатите в това Народно събрание носят отговорност, каза той.

Вариант, в който някой ни казва в последния момент "или - или" няма и за това от снощи решението на парламентарната група e, че няма да подкрепим тази ратификация, допълни Каракачанов. Според него точно поради тази причина днес финансовият министър Владислав Горанов дойде в парламента, за да обяснява за тази ратификация и да води разговори. Няма как нещат да се случат за кратко време и обществото и парламентът трябва да бъдат убеждавани, каза още той.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред журналисти, че целта им е консенсус по определени политики. Търсим максимално широка подкрепа за всяка една законодателна промяна, която трябва да бъде направена или за всяко решение, което трябва да се приеме, каза още Цветан Цветанов.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев пламенно защити от трибуната предлаганото споразумение като си отстоя възражението за начина, по който финансовият министър е сключил споразумение - тайно от коалиционните партньори и парламента.
"Най-същественото в този дебат е да се каже, че в продължение на цяла седмица слушаме натрапчива лъжа, която има опасност да стане истина. Няма нов дълг и не гласуваме нов дълг. Това може да стане с обсъждането на предстоящите бюджети или ако гласуваме актуализация на дълга, а това няма да се случи, защото България има стабилно управление, което по това се познава, че не си актуализира бюджета 3 пъти годишно", обяви Кънев като думите му бяха освиркани от опозицията.

Кънев обяви, че когато до пленарна зала стигне следващият държавен бюджет, тогава финансовият министър ще бъде изтискван като мокър парцал, за да се настоява за по-малък от искания нов дълг, но сега Горанов предлагал добър финансов инструмент, използван от години от страни като Полша и Румъния.

Кънев обясни, че такова споразумение с банките дава възможност за по-добро и гъвкаво управление на външния дълг, което освен това ще повиши доверието на инвеститорите. той подчерта, че е очевидно, че в така ситуация премиерът и финансовият министър ще понесат политически загуби от взимането на решение, което е трудно да се обясни на хората.

"За нас стои изборът дали да пожънем огромен политически дивидент като се включим в хора на лъжците и наречем това нов дълг, но на другото блюдо е отговорното политическо поведение и нещата да се наричат с истинските им имена", обясни позицията на групата си Кънев.

Той подчерта, че безспорно мястото за дебати по тези въпроси е в парламента и затова групата настоява дебатът между парламентарните групи да продължи, а не да се обявява за пазарлък или нещо срамно.

Йордан Цонев от ДПС репликира Кънев с негово изказване отпреди година, когато се обсъждаше увеличаване на държавния дълг с 1 млрд. лв., че тогава е говорел з "огромна кражба от джоба на българския данъкоплатец". А сега когато ставало дума за 16 млрд. лв., не говорел така.

От името на групата на АБВ Кирил Цочев обяви, че няма да влиза в популисткия тон на някои от своите колеги и посочи, че подписаните договори с четирите банки имат и положителни страни като това, че осигуряват предвидимост във времето по обслужването на дълга и осигуряват по-ниски транзакционни разходи. Той обаче подобно на основния говорител на левицата по темата - Румен Гечев, посочи, че има много неизвестни и затова предложи да се проведе публичен за обществото конкурс по избор на обслужващи банки. Така, по думите му, ще ес постигнат и по-изгодни за България условия. В момента не е известно колко ще струват на България услугите на тези банки. Според Цочев безспорно депутатите трябва да подкрепят взимането на нов дълг от 6 млрд. евро, защото е ясно, че с него ще се погасяват предишни задължения, а частта от около 2 млрд. евро, която е за финансиране на бюджетния дефицит да се подкрепи само ако парите ще подкрепят икономическия рестеж.

Независимият в момента депутат Велизар Енчев разпалено съобщи от парламентарната трибуна, че днес швейцарската прокуратура започна разследване срещу HSBC - една от банките, с които е подписано споразумението на обслужването на дълга.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини