Разясняваха в Смилян какви са шансовете на смолянските земеделци по европрограми

Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, проведе среща с над 50 земеделски стопани в читалище „Асен Златаров“ в село Смилян, за да разясни общите европейски политики в сектора и новостите при кандидатстване за директни плащания на площ за 2015 г.

Временно-изпълняващият длъжността директор на държавен фонд „Земеделие“ Денислав Костов, който също беше на срещата, подробно разясни 20 -те схеми, по които може да се кандидатства за директни плащания на площ и преходна национална помощ за 2015.

Той посочи, че макар община Смолян да не е включена в ПРСР, има тематична подпрограма, в която приоритет ще бъде даден на проекти в региони като нашия - планински, труднодостъпни, с разпокъсани площи и трудно обработване на земите.

Подмярка 6.3 „Начална помощ за стартиране на стопанска дейност за развитие на малки стопанства", която е наследник на полупазарните стопанства, ще ви позволи да кандидатствате за 100% подпомагане на стойност 15 хил. евро за 5 години“, каза Костов.

Депутатът Уручев, който е заместник-член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, обясни, че може би през юни програмата за селските райони ще бъде одобрена, но българското правителство ще започне предварително изпълнението на две мерки, за да не се загуби 2015г. Според него България има сравнително добра усвояемост по предишната селска програма, а от 1 март стартира разяснителната кампания на Министерството на земеделието и храните.

Общият бюджет на новата Програма за развитие на селските региони (ПРСР) е 2,9 млрд. Евро.

Очаква се през март да се отворят мерките „Инвестиции в материални активи“, наследник на мярка „Модернизация на земеделските стопанства“ и „Млад фермер“, за които тази година има значително увеличение на средствата. По мярка „Млад фермер“ например от 40 млн.евро субсидиите стават 70 млн. евро.

СмолянБГвести

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини