Нито един експерт в контрола на язовирите

В Агенцията за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която според промени в Закона за водите ще трябва да поеме надзора на водоемите в страната, няма нито един хидроинженер, нито специалист в областта на язовирните стени.

„Персоналът на ДАМТН е редуциран на два пъти, а проверките трябва да се извършват три пъти по-често. Няма и квалифицирани хора“, се казва в становище на ведомството. Изчисленията показват, че дирекцията трябва да е с обща численост 90 души.

Средната работна заплата на хидроинженерите в страната е около 1500 лв., а това е значително повече, отколкото вземат служителите на агенцията. Така че разходите за заплати ще са сериозно перо, коментираха експерти.

Ведомството ще има проблем и със сградния фонд, тъй като по-голямата част от помещенията, с които разполага, са в много лошо състояние и трябва да се ремонтират. По експертна оценка за ремонта им ще трябват 400 000 лева. Оборудването на 90 работни места ще струва още 200 000 лева.
Агенцията има нужда и от 22 автомобила с висока проходимост.

Според предварителните изчисления за купуване на джиповете са необходими 770 хил. лв. „Всяка проверка е свързана с посещение на обекти, които се намират извън населените места. Някои от тях са в труднодостъпни райони, до които се стига по черни пътища, а агенцията не разполага с такива превозни средства“, твърдят от ведомството. Трябва да се купи и измервателна техника за 300 хил. лв. Според икономическия министър Божидар Лукарски сумата, която е необходима за всички дейности, е 4 млн. лв. Засега тези пари липсват в бюджета на агенцията, но се надявам да бъдат осигурени, каза Лукарски.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини