Може ли слънчево затъмнение да срине енергийната система на Европа?

На 20 март ще бъдем подложени на истински стрес тест, твърдят от организацията на електросистемните оператори 

Енергийният сектор на Европа се изправя пред истински стрес тест, твърдят от Европейската мрежа на системните оператори за пренос на електроенергия (ENTSO – E). Причината за тези притеснения е предстоящото пълно слънчево затъмнение, което ще се наблюдава в части от Стария континент на 20 март.

То може да срине работата на соларните компании и затова системните оператори от месеци се подготвят за това събитие, става ясно от съобщение на сайта на организацията.

През последните години фотоволтаичните централи непрекъснато увеличават своя дял в енергийното потребление. При пълното слънчево затъмнение под риск ще бъде поставена работата на соларни централи с обща мощност от 35 хил. мегавата.

Слънцето ще се скрие за период от около 2 часа и това се смята за „безпрецедентно предизвикателство“ за европейските системни оператори, чиято задача е да балансират енергийната система.

От ENTSO – E посочват, че, разбира се, пълни слънчеви затъмнения е имало и преди, но са се случвали преди бума на централите, които произвеждат електричество от възобновяеми източници. Затова и на 20 март всички системни оператори в Европа ще поддържат координация и ще взимат необходимите мерки за намаляване на риска.

Пълното слънчево затъмнение ще се наблюдава в различни части на континента в периода между 8:40 и 12:50 часа централно европейско време. В България обаче слънчевият диск няма да се скрие напълно, а само 40% от площта му.

Според оценката на организацията към март 2015 година в Европа ще има инсталирани към 90 хил. мегавата слънчеви централи. Данните за България показват, че мощността на тези централи у нас е 1 032 мегавата. Според оценките на организацията слънчевото затъмнение ще повлияе на 1% от слънчевите мощности у нас.

Германия обаче ще е сред страните, които ще бъдат засегнати най-много – очакванията са, че половината от мощностите могат да бъда засегнати. 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини