Огромни вълни спряха НАТО-овските кораби пред пристанище Варна

Огромни вълни и силен североизточен вятър попречиха на корабите от състава на Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG 2) да акостират във Варна.

Лошите условия затвориха пристанището от вчера вечерта.

Единствено моряците от ITS ALISEO (Италия) успяха да хвърлят въжетата на пристанището в морската столица.

Групата е в състав флагман - USS VICKSBURG (САЩ) и FGS SPESSART (Германия/, HMCS FREDERICTON /Канада/, TCG TURGUTREIS /Турция/. Командир на групата е контраадмирал Брад Уилямсън от ВМС на САЩ (RADM Brad Williamson, USN).

Кораби от състава на Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG 2) трябваше да акостират днес на Морска гара Варна. 
Беше предвидена и пресконференция на борда на флагманския кораб - USS VICKSBURG, в която да участват командирът на групата контраадмирал Брад Уилямсън от ВМС на САЩ и командирът на Военноморска база - ВМС комодор Мален Чубенков.

Корабите от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО пристигат на посещение в гр. Варна в рамките на предварително планираните тренировки в Черно море с кораби от военноморските сили на България, Румъния и Турция.

В съвместното учение от типа PASSEX, което ще се проведе на 9 март,  от българска страна  ще участва фрегатата „Дръзки" от състава на Военноморска база - ВМС.

В рамките на посещението, на 8 март военни моряци от Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО и от българските ВМС ще посетят Дома за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Надежда" с подаръци за децата.

НАТО разполага с два вида сили за незабавен отговор:  Първа и Втора постоянни морски групи на НАТО (SNMG1 и SNMG2) и Първа и Втора постоянни противоминни корабни групи на НАТО (SNMCMG1 и SNMCMG2).

Втората постоянна морска група на НАТО (SNMG2) изпълнява непрекъсната програма на оперативна подготовка и осъществява посещения в пристанища в Средиземно море и извън неговата акватория, в държави-членки на НАТО и в страни, които не членуват в Алианса. Това включва пристанища в държави, участващи в програми като „Партньорство за мир", „Средиземноморски диалог" и „Истанбулска инициатива за сътрудничество".

Съставът на силите за незабавен отговор варира, тъй като единиците военноморска техника се предоставят от допринасящите държави-членки на НАТО на ротационен принцип. На същия принцип се поема и командването на силите. Държавите, които по правило допринасят към групата, са Германия, Гърция, Холандия, Испания, Турция, Великобритания и САЩ. През годините и други държави, които не членуват в Алианса, също са имали своя принос.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини