За близо 60% от пенсионерите ще има великденски добавки

Близо 60 на сто от пенсионерите ще получат великденски добавки в размер на 40 лв., като от тях 282 530 души получават вдовишки добавки.
Това каза по време на парламентарния контрол социалният министър Ивайло Калфин в отговор на питане от народния представител Мая Манолова, съобщиха БТА и БНР.

Това означава, че сега допълнително пари ще получат около 200 хиляди души повече в сравнение с Коледа, когато 1.235 млн. възрастни с доход до 286 лв. взеха по 40 лв. 286 лв. е определената от правителството линия на бедност.

Ивайло Калфин обяви, че искреното му желание е да се увеличат пенсиите, а не да разчитаме на добавки. Той отбеляза, че добавките на практика са допълнителни плащания, които имат характера на социални плащания.

"Пенсията, която се получава за починал съпруг, е допълнение към личната пенсия на всеки един пенсионер, затова тя се отчита в общия разход. Тези, които са до 286 лева, са общо 282 530 души, което означава, че 282 530 души, които получават вдовишки добавки, ще получат и допълнителна добавка към великденските си пенсии", обясни социалният министър.

Мая Манолова поздрави правителството, че е направило жест към хората, които са в най-трудна житейска ситуация, но по думите й емоциите около този жест не са еднозначни, тъй като добавките не са за всички.

Според нея най-огорчени от решението на правителството са самотните пенсионери, чиито доход с вдовишката добавка малко надвишава определените 286 лева таван от правителството. Тя заяви, че ще настоява и пред финансовия министър правителственото постановление да бъде променено и самотните пенсионери да получат великденски добавки.

Преди дни управителят на НОИ Бисер Петков съобщи, че е създадена организация така, че еднократните допълнителни суми да бъдат изплатени с априлските пенсии, чието плащане обикновено започва на седмо число и продължава чрез пощенските станции по график до 21 число. По думите му в осигурителния институт вече тече организация добавките да бъдат получени преди Великден.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини