Глобяват мобилните оператори за липсата на връзка при бедствието?

Вече повече от 8 дни стотици населени места в област Смолян са без телефонна връзка и хората, освен че нямаха ток и път, хляб и лекарства, още нямат и телефонен контакт с близките си. Два от мобилните оператори и до днес не са възстановмили комуникациите, а едва след намесата на КРС /Комисия за регулиране на съобщенията/ и Кризисния щаб в Смолян, и то чак на петия ден от бедствието, предоставиха сателитни телефони. Дали държавата има механизъм, по който да санкционира операторите за всички  щети и затруднения причинени на хората и властите, борещи се с бедствието, попитахме министър Павлова снощи.

"Предстои да го установим, министърът на транспорта е уведомен, заедно с КРС работя по въпроса, трябва да се анализират възможностите, които дава закона. Едва след намесата на КРС и кризисния щаб, единият оператор започна да съдейства", обясни регионалният министър. Тя добави, че има много за какво да бъдат глобени, че има много сериозни пропуски, но едва след анализ на ситуацията ще бъдат наложени възможните по закон санкции. Основен е проблемът с клетките на мобилните оператори, които се оказаха крайно неподготвени и неотговарящи на изискванията да имат –генератори, гориво, за да могат да работят клетките, коментира министър Павлова. "

Надявам се поетапно проблемът да се преодолее, след като беше сезирана и КРС, и да си свършат работата, защото двата мобилни оператора с най-много пропуски са предоставили сателитни телефони чак след намесата и изискването през КРС. Много има за какво да се санкционират, но не е в моите правомощия и не смятам в момента да се намеся. Но ще говоря с министъра на транрорта и каквото може да се направи по закон, там където трябва- ще се направи", каза Павлова и допълни, че както се очаква от държавата да се справя с бедствието, така и ангажираните в този процес трябва да го правят. 

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини