Фалшив сигнал потресе спасители

Наглост, безхаберие или просто ...селения?! Спасители бяха изумени, че след като пробивали няколко часа преспите, за да извадят бедстващи хора във високопланинска хижа, получили отговор: Оставаме тук, всичко си имаме, благодарим, че ни отворихте пътя...

Както вчера СмолянБГвести съобщи, спасители от пожарната в Чепеларе часове наред пробиваха двуметрови преспи, за да спасят трима бедстващи мъже в хижа "Скалните мостове" край Забърдо. Спасителната акция била предприета във високопанинската местност край феномена Чудните мостове със ЗИЛ заради сигнала, че бедстват.

По първоначална информация стана ясно, че хората от РСПБЗН –Чепеларе успели да достигнат до бедстващите хора, че са били спасени и транспортирани до Чепеларе. По-късно снощи обаче стана ясно, че сигналът бил фалшив и целял да качат горе спасителите, за да има разчистят пътя. И когато това станало, тримата "бедстващи" рекли, че са добре, че всичко си имат и изпратили обратно екипите...

Които през това време може би щяха да стигнат до други, наистина бедстващи и спешно нуждаещи се от помощ. И както каза шефът на областната дирекция на пожарната в Смолян комисар Шотаров:

"Някои от колегите се връщат толкова уморени от мисия, че вода не могат да пият"...

И тай като лъжливите сигнали в тези бедствени дни не са никак малко, но пък няма нито един, подаден на 112, на който да не е отговорено, нека хората внимават за какво вдигат на крак цели екипи!

За да не се окажат и те един ден в ролята на лъжливото овчарче, на което след много лъжи-никой не повярвал, че вълк го гони !

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини