Путин разпореди пълна бойна готовност за част от армията

 Владимир Путин заповяда да се приведе в пълна бойна готовност Северният флот, отделни съединения на Въздушно-десантните войски и Западният военен окръг.
Руският военен министър Сергей Шойгу съобщи, че това е станало в рамките на внезапна проверка.

В започналата днес от 8 часа московско време проверка на бойната готовност участват 38 хиляди военни, 3360 единици военна техника, 41 бойни кораби, 15 подводници, 110 самолети и хеликоптери, уточни Шойгу пред РИА Новости.

По думите на военния министър командващите различните видове въоръжени сили и началниците на главните и централни управления на Министерство на отбраната са получили преки указания.

Същевременно Русия провежда 10-дневни военни учения в Крим и отцепилите се от Грузия региони Абхазия и Южна Осетия. Те започнаха в края на миналата седмица, след като стотици US танкове пристигнаха в Прибалтика. САЩ ще дислоцират общо 3000 войници за три месеца военни учения в балтийските републики в рамките на операция "Атлантическа решимост".

"В мероприятията по бойна подготовка са задействани около 8000 руски военнослужещи, над 1500 единици въоръжение и военна техника, от които около 400 артилерийски оръдия, над 100 реактивни системи за залпов огън, 300 миномети и около 200 противотанкови средства“, казаха от пресслужбата на Южния федерален военен окръг.

Вчера в интервю за авторите на документален филм за годишнината от анексирането на Крим към Русия, излъчен по руската телевизия "Россия 1", държавният глава Владимир Путин заяви, че след смяната на властта в Киев е имало вероятност Русия да приведе в бойна готовност ядрените си сили.

"Разбира се, не можеше да се разбере веднага (как ще реагират на присъединяването на Крим от Русия). Затова веднага бях принуден на първо време да дам по съответния начин ориентация на нашите въоръжени сили. Не просто да дам ориентация, а да дам преки указания", отбеляза Путин.

На въпрос на водещия значи ли това, че са били приведени в бойна готовност ядрените сили, държавният глава отговори: "Готови бяхме да направим това. Не възнамерявахме да отидем по-далеч, но ни принудиха да го направим".



Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини