Порошенко призова да се обмисли бойкот на Световното в Русия

Петро Порошенко призова съюзниците си да обмислят бойкот на Световното първенство по футбол в Русия през 2018 г., ако Москва не изтегли войските си от Украйна.
В интервю за германския вестник "Билд" украинският президент коментира, че предпочита да разделя футбола от политиката, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

Това по думите му обаче е невъзможно, при положение че украинският клуб "Шахтьор" (Донецк) трябва да играе мачовете си на 1200 км в град Лвов, защото Донецк е окупиран от проруските сепаратисти. 

"Смятам, че трябва да има дебат за (евентуален) бойкот на това Световно първенство. Мисля, че провеждането на Световно първенство в тази страна е немислимо, докато има руски войски в Украйна", заяви украинският президент, който днес е на официална визита в Берлин.

Той ще поиска от канцлера на Германия Ангела Меркел да настоява за по-строги санкции срещу Русия заради нееднократните нарушения от сепаратистите на примирието.

Боевете в Украйна намаляха след влизането в сила на последното примирие в средата на февруари, но двете страни си разменят обвинения в нарушаването му. 
На срещата си в Брюксел тази седмица европейските лидери ще обсъждат санкциите срещу Русия. Германия и други страни от ЕС настояват за декларация, според която санкциите няма да бъдат смекчавани, докато Москва не започне да изпълнява стриктно минското споразумение, казаха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Порошенко ще иска от канцлера и още военна помощ "с несмъртоносен характер" за украинските сили, като например бронежилетки. 

"Нуждаем се от още (помощ - бел.ред.), за да можем да се защитаваме и да предпазим нашите войници. Трябва ни радарно разузнаване, безпилотни самолети, радиооборудване, както и очила за нощно виждане. Ще разговарям с канцлера", заяви Порошенко. 

Той уточни, че не става дума за "нападателни оръжия", защото не искат да нападат никого.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини