Кула-торнадо в пострадалия от бедствието град Тълса

Миналата година Тълса, Оклахома тържествено отбеляза 40 годишнината от най-мощното торнадо, разразило се в историята на града. Бедствието, което беше оприличено на сцена от филма Туистър, отне живота на 16 души и причини щети на стойност 212 млн. долара. Като се има предвид опитът на града с апокалиптичните торнада, като изненада идва новината, че местна архитектурна фирма би искала да издигне на мястото на паркинг с площ 28 000 кв.м кула с формата на атмосферния вихър на смъртта.

Това ще бъде нашият еквивалент на футуристичната кула Космическа игла в Сиатъл, казва архитект от Kinslow, Keith & Todd пред изданието Tulsa People, което е помолило местни архитектурни фирми да представят предложенията си за три терена в Тълса, нуждаещи си от благоустрояване.

Стъклената сграда ще бъде дом на Водния музей на Оклахома и изследователски център, наред с въртящ се расторант и бар, така че дизайнът изглежда подходящ, но би могъл и да травматизира някои от минувачите. Спираловидно стълбище ще се извива в центъра на сградата, а метални панели с осветление ще създават илюзията че торнадо кулата се върти.

Ние подходихме претенциозно към задачата, казва архитектът Уайт Тод и добавя, че целта им е когато хората видят сградата за първи или десети път, тя да ги накара да се усмихнат.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини