Къде живеят най-щастливите хора в ЕС

Жителите на скандинавските страни са най-доволни от живота си в ЕС, сочи проучване на "Евростат", проведено по повод отбелязвания утре международен ден на щастието. Живеещите в Дания, Швеция и Финландия са оценили с 8 задоволството си от живота при максимална оценка 10, която означава по принцип "напълно съм доволен".

Осмица е оценката, дадена и от швейцарците. Следват ги Исландия и Норвегия с оценка 7.9. Холандия и Австрия са със 7.8 пункта.

В дъното на класацията се оказват Сърбия, България, Гърция, Кипър, Унгария и Португалия. При минимална оценка 0, което означава "изобщо не съм доволен от живота", българите са дали оценка 4.8, а сърбите – 4.9. Данните са въз основа на изследване, осъществено през 2013 г. Анализът на информацията показва, че чувството за задоволство от живота е по-голямо при младите от възрастовата група 16-24 години, но намалява при хората над 75 години.

В изследването сред критериите, които допринасят за задоволството от живота, хората са посочили най-често финансовото положение и социалните връзки, но са изтъкнали като най-важен фактор здравето.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини