Обама: Кампанията на Нетаняху пречи на мирния процес

Американският президент Барак Обама е заявил на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че кампанията, която провежда вреди на близкоизточния мирен процес.

Това е първият коментар, който Обама прави публично след победата на партия "Ликуд" на изборите миналата седмица.

Самият президент сподели това в телевизионно интервю, което бе излъчено в събота.

Той има предвид изказването на Нетаняху, че той като премиер няма да допусне създаването на палестинска държава. Въпреки очакванията за победа на по-умерения "Ционистки блок", "Ликуд" спечели вота и Нетаняху заяви, че това е голяма победа за националистическата му кампания.

Нетаняху заяви по-късно, че все още иска създаване на палестинска държава, но ако обстоятелствата се подобрят. Президентът на Палестина Махмуд Абас предупреди, че няма да е възможно постигане на споразумение за две държави в конфликта в Близкия изток с израелско правителство, водено от премиера Бенямин Нетаняху. Обама също заяви, че не вярва в променената му позиция.

Острият коментар на американския президент показва влошените отношения между Вашингтон и Тел Авив, въпреки декларираното партньорство. Обама също така коментира, че демокрацията в Израел като равни права за всички и изрази съмнение, че в момента това е така.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини