Подновена е операцията в Алпите за "мистерията с Germanwings"

Във Френските Алпи е подновена операцията по издирване на жертвите и отломките от пътническия самолет на авиокомпаня "Джърмънуингс" (Germanwings), който катастрофира във вторник при обстоятелства, предизвикващи много въпроси.

Смята се, че всичките 150 души на борда на полета от Барселона до Дюлесдорф са загинали. Все още не е обявен официално техен списък или поне националностите им. Изявления на политици и публикации на медии в различни страни сочат, че в Airbus A320 е имало предимно граждани на Германия (вероятно 67, от които цял клас от 16 деца), испанци (около 45) и още 7-8 държави: Турция, Австралия, Холандия, Белгия, Казахстан, а може би също така на Великобритания и САЩ.

Властите предупреждават, че издирвателните действия сигурно ще продължат дни наред, тъй като основното място на катастрофата са стръмни склонове в отдалечен район между градовете Барселонет и Дин.

Днес президентът Франсоа Оланд ще посрещне на мястото премиерите на Испания Мариано Рахой и на Германия - Ангела Меркел.

Вчера привечер бе открита едната от черните кутии и издирва тази, която записва разговорите в пилотската кабина. Следствието разчита те по-бързо да дадат отговори за множеството въпроси около катастрофата, определяна като мистерия.

Причината да се говори за загадка е, че половин час след излитането самолетът е започнал рязко спускане при добри метеорологични условия и без да изпрати сигнал да тревога.

Авиокомпанията никога не е имала тежък инцидент, самолетът редовно е обслужван от техническите екипи, а пилотът е с 10-годишен стаж.

Драматичната ситуация е започнала 1 минута, след като самолетът е достигнал т.нар. круизна скорост на около 11 500 метра. В следващите 8 минути машината се спуска към планината със скорост, която е два пъти по-висока от нормалната. Контактът с авиодиспечерите е изгубен на височина от 1800 м.
Специалисти казват, че все пак това не е било свободно падане и въпреки претоварването самолетът остава цял и годен за управление.

При критична ситуация на такава височина първата задача на екипажа е да овладее машината и рязко да я спусне по-ниско и да търси място за аварийно кацане.

Но голямата въпросителна е защо не са изпратили никакъв сигнал за проблем на борда. Екипажите са обучени това да е първата им реакция, след като възстановят контрола.

За да нямат време да изпратят SOS, вероятно е трябвало да се борят с катастрофална криза като внезапно угасване на двата двигателя, разхерметизиране на пилотската кабина или откъсване на важна част от самолета.

"Луфтханза", която е собственик на "Джърмънуингс", заяви във вторник, че единствената им версия е "злощастно стечение на обстоятелства" и напомни, че всички други теории, освен тази за инцидент, са спекулации.

Белият дом във Вашингтон коментира, че засега няма данни за терористично нападение.

Френски специалисти посочват, че щом отломките не са разпръснати на километри разстояние, значи самолетът се е ударил цял в земята, а не се е разпаднал по време на полет.

"Гардиън" цитира авиационни специалисти, твърдящи, че и при срив на двигателите, би трябвало с такъв еърбъс да може да се планира по-продължително време. Дейвид Лиърмонт от изданието Flightglobal, коментира в "Туитър", че "Използваните от германци А-320 не се разбиват по време на полет. Не и днес. Този случай е странен".

Дейвид Глин, разследващ авиационни катастрофи, допълва, че ако се вярва на данни от сайтовете за проследяване на полети, самолетът е губел височина с малко под 1000 м на минута, което би трябвало да изключва версията за експлозивна декомпресия. "В същото време е твърде бързо за планиране. Изглежда говорим за контролирано спускане."

Тони Кейбъл, старши следовател от катастрофата на "Конкорд" през 2000г. - предишната толкова голяма трагедия на френска територия, посочва възможност за загуба на контрол над машината и/или объркване на екипажа. Според него не е изключено да са отказали важни уреди, или те да са подавали погрешна информация - включително докато е нямало видимост поради преминаване през плътен облак - а пилотът да е разбрал това твърде късно, за да избегне удара в планината.

Припомня се и инцидент с британски A319, произведен в същата година, който през 2005г. при излитане от лондонското "Хийтроу" за 90 секунди претърпява тотален срив на електрозахранването и уредите. Но Кенан Шайб, главният пилот на "Джърмънуингс" казва, че компютърната система на катастрофиралия самолет неотдавна е била обновена.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини