Петгодишната Нели от Смолян покори публиката в маратона на четенето

5 годишната Нели Славчева беше най-малкия четец от клуб „Приятели на Детски отдел”, която се включи в маратона на четенето в библиотеката в Смолян.

Със звънкия си мелодичен глас, възпитаничка на ОДЗ „Синчец” впечатли публиката с гладко и изразително четене на приказката на Братя Грим „Обущарят и елфите”.

Детския отдел на библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян стартира  кампанията Маратон на четенето 2015. По този повод членове на клуба Станислава Чолакова, Изабела Сангалова и Петрана Добрикова, заедно с библиотекари, посетиха две детски заведения в града -ОДЗ „Синчец” и ЦДГ „Слънце”, за да проведат литературно четене на приказки от български и чужди автори.

Малчуганите от ЦДГ „Слънце” обсъдиха добрите постъпки на приказните герои от приказката Шишарко написана от българската писателка Галина Златина.Палавниците с интерес и внимание слушаха четците и гледаха мултимедийния екран с илюстрации на приказни герои.

Времето, през което се провежда инициативата, посветена на книгата и четенето, се отбелязва с две важни дати - Международният ден на детската книга - 2 април и Международният ден на книгата и авторското право – 23 април.

На 2 април 1805 г. в Одензе е роден датският писател Ханс Кристиан Андерсен и тази година се навършват 210 години от рождението му. През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на детския писател. Рожденият ден на Андерсен - 2 април е обявен за Международен ден на детската книга.

 СмолянБГвести.нет

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини