Румъния експулсира седем близки до Халифата чужденци

Седем чужди граждани, приближени до групировките Ислямска държава и Ал Кайда и обвинени в пропагандиране на джихадистки идеи и идеологическо вербуване, ще бъдат изгонени от Румъния, предаде АФП, като се позовава на информация от Румънската служба за вътрешно разузнаване.

 Туниски студент бе обявен в четвъртък за персона нон грата за десет години от апелативния съд в Букурещ. Това решение бе взето два дни след решението за експулсиране на група от шест души, от които петима за срок от седем години и един за три години.

 Членовете на тази група, "привърженик на радикалните идеологии на терористичните организации Ислямска държава и Ал Кайда, са извършвали екстремистка пропаганда с джихадистка насоченост, идеологическо вербуване за религиозно и военно обучение в обхванати от тероризъм конфликтни зони", се посочва в комюнике на службата.

 Националността им не се съобщава, но всички според комюникето са били представители на чужди търговски фирми.

 Тунизиецът пък, според румънските власти, изразил желание да стане мъченик за някоя терористична организация и правел постоянни постъпки, за да привлече румънски и чужди поддръжници. 

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини