Калфин иска минимална възраст за пенсия в армията

Към момента военните се пенсионират по-рано – средно 52 г. и 8 месеца за 2014 г. Защитата на сегашния пенсионен модел, обрича пенсионерите на мизерия.
Това обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, цитиран от БНР, по повод несъгласието на министъра на отбраната със затягането на условията за пенсиониране на военните. 

Калфин обяви, че ще се върви към минимална възраст за пенсиониране при военните. 

Сега няма изискване за възраст, а само за стаж от 27 г., от които 18 г. в системата, посочи вицепремиерът. Той уточни, че на досегашните консултации за промяната в пенсионния модел представителите на парламентарните групи са били доста мълчаливи, а желанието за конструктивизъм при решаването на въпросите у някои от тях липсва. 

Относно повишението на осигуровките Калфин обясни, че при осигуряване върху 1000 лв. става дума за ръст от 3 лв. на осигуровките месечно. Освен това тези вноски са солидарно плащани от работник и работодател, макар че работодателят поема по-голямата част. Оповестеното през седмицата за тези вноски е за период от 12 г. напред да има увеличение на вноската с 4.5 процентни пункта, като през година се увеличава с 0.5 процентни пункта вноската за фонд „Пенсии“, а на следващата година – с 0.2 пр. пункта вноската за фонд „Безработица“.

Правителството подготвя серия от мерки за затягане на контрола при отпускане на пенсии за инвалидност, каза Ивайло Калфин. Една от мерките е да се разреши кръгът на комисиите, които освидетелстват хората с увреждания, заяви вицепремиерът.

"Това е силно ограничително, хората са претоварени, заплащането е ниско, предлагам да се позволи и практикуващи лекари да участват в ТЕЛК, като получават допълнително възнаграждение", каза вицепремиерът.

Друг проблем, според него, са фалшивите първоначални изследвания, които след това се отразяват в документацията.

Мъжете, родени през 1964 г. заедно с вицепремиера Ивайло Калфин, ще получават пенсии и по 1300 лв. Това ще стане през 2029 г., когато те ще се пенсионират на 65 г., ако бъде приета пенсионната реформа, сочат сметки на НОИ, цитирани от в. "24 часа"

Сценарият, разработен от НОИ според предложенията на Калфин, показва, че пенсията ще е такава за мъж, който в момента е на 51 г. и заплатата му е 1200 лв.

Поне с 40% ще се увеличат доходите на пенсионерите до 2026 г. по реформата на Калфин дори при песимистичен сценарий, обеща вицепремиерът миналата седмица при представяне на реформата..
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини