Американски разузнавателен самолет бе прехванат от руски

Американски разузнавателен самолет Ар Си 135 (RC-135) е бил прехванат от руски Су-27, потвърди говорителката на Пентагона Ейлийн Лейнез.
Първоначалната информация е поместена в електронното издание "Уошингтън фрий бикън" (Washington Free Beacon), цитирано от ТАСС и БТА.

"Сутринта на 7 април американски самолет Ар Си 135Ю (RC-135U) при изпълнение на обичаен полет в международното въздушно пространство е бил прехванат от руски Су-27 по небезопасен и непрофесионален начин", посочи говорителката.

Тя изтъкна, че Съединените щати ще поставят въпроса за инцидента пред Русия по съответните дипломатически и официални канали.

Според информацията на "Уошингтън фрий бикън", в която се цитират сътрудници на американското министерство на отбраната, руският изтребител прелетял на разстояние до 20 фута (около 6 метра - бел. р.) край американския самолет.

Изданието не е успяло да получи подробности за това каква задача е изпълнявал Ар Си 135, чието положение позволявало да се следи руската военна активност в западната част на Русия и Калининград.

"Ар Си 135 е модернизирана военна модификация на Боинг 707 (Boeing 707), която може да бъде приспособена за събиране на няколко вида разузнавателни данни, включително фотонаблюдение, ядрен мониторинг и електронен шпионаж", пояснява "Уошингтън фрий бикън".

Вариантът Ар Си 135Ю, с който във вторник за малко не е станал сблъсък, е с кодово наименование Комбат сент (Combat Sent) и се занимава с прехващане на електронни сигнали и радиолокационни излъчвания на противника. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини