Ренци: Гибелта на имигрантите е убийство, което се извършва всеки ден

Италианският премиер Матео Ренци определи гибелта на нелегални имигранти в Средиземно море като истинско убийство, което става всеки ден, но за което хората предпочитат да не се замислят.

Повод за изявлението му стана поредната трагедия, при която вчера край либийския бряг се преобърна плавателен съд с около 700 имигранти. Спасени са около 50 души, останалите вероятно са загинали.

Според един от спасените, на малкия риболовен кораб е ималоне 700, а 950 души. Много от имигрантите са билизаключени в трюма.

Изявлението на Ренци  прозвуча в унисон с думите на кмета на Палермо - Леолуки Орландо, който обвини Европа, че се държи като Пилат Понтийски, който си измива ръцете, за да не носи отговорност за убийството.

Междувременно премиерът на Малта -  Джозеф Мускат,заяви, че неговата  страна и Италия са принудени сами да се справят с имигрантската криза. Той предупреди, че Европа и светът ще бъдат съдени сурово за това, че затварят очите си за трагедията.

Папа Франциск също призова към незабавни и решителни мерки за  спасяване на имигрантите, опитващи се да се доберат до Европа по море.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини