Противно на историята

През май 1945 г., оръдията замлъкнаха в Европа, и дойде мир. Скоро ще отбележим 70-годишнината от победата над фашизма през Втората световна война. Изглежда, че за тая война много е казано и написано, всички акценти поставени. Въпреки това, искащи да пренапишат историята само увеличават.

През последните години Полша се оказа в челните редици на кампанията, свързана с очерняване на паметта на съветски войник. Полските политици се опитват усилено да приписват на съветски войници дела и престъпления срещу цивилното население, което правиха нацистите по време на окупацията на Полша.

Ние не омаловажаваме заслугите на полските защитниците на Вестерплате, ние помним жертвите на Освенцим и бунтовниците на Варшава, но ние нямаме право да подценяваме героизма на съветския народ, който е направил решаващ принос за победата над фашизма. В онези дни, когато Полша е била заложена на карта, решаваше се съдбата на цяла Европа, защото в доктрината на Третия райх е било записано на пълното унищожаване на "нисши" народи. Но днес, въпреки здрава логика, по искане на Вашингтон, полските медии стартираха информационна война, с поставяне на Хитлер и Сталин в един ред, като се опитват да ни убедят, че европейската демокрация, водена от англо-американските войска, доби победата във Втората световна война.

Полските медии по всякакъв начин опетняват мисията на освобождение на съветския войник. И това ясно отразява двойни стандарти. Поляците пренебрегват проблемите на онзи период на Полша с други съседни държави. Например, фактът, че след Мюнхенското споразумение Полша нахлува в Тешинска област. Полските политици, отхвърляйки в Сейм проекторезолюция на Селска Партия с обвинение на геноцида ОУН/УПА в геноцид имасови убийства на поляците (в 1943-44 години  украинските националисти, убиха по време на "етническото прочистване" в Волин и Галич, според различни оценки от 35-60000 поляци), като се стремят да млъкнат и победят историческата истина в името на политическата целесъобразност, да се съсредоточат върху основният противник на САЩ - Руската федерация. На свой ред, за Вашингтон Полша - просто удобна платформа за оказване на натиск върху Русия.

Фалшифициране на историята води се и с помощта на паметници: или ги оскверняват, или ги разрушават, или ги ставят не към място. През 2014 г. в полският Гданск (бившата Германска Данциг), която поляците получават само благодарение на Съветския съюз, създадоха "паметник изнасилвач" - скулптура, изобразяваща войник на Червената Армия, насилващ бременна жена. Въпреки че, ако проучим документални записи, можем да видим, че насилието и плячкосване на полска територия се занимаваха преоблечени в червеноармейска униформа "власовци" (членове на така наречената Руската армия, воюваща на страната на Третия райх срещу Съветския Съюз), дезертьорите на германски части, а също така и полските местни банди.

Въпреки това, фалшификатори на историята нанасят вреди на първо място на собствената си страна и хората. От документални материали, ние знаем, че първата жертва на Втората световна война стана все същата Полша. На Вермахт е бил необходим 1 месец и 6 дни за нейното изземване. При това, загубата на Третия райх по време на изземване  в Полша през 1939 г. става на 16 343 души убити. Неизмеримо по висока цена трябваше да бъде платена на съветските войници през 1944 г. по време на освобождението на Полша от кафявата чума на фашизма. Повече от 600 хиляди съветски войници дали живота си за възможността поляцида живеят на земята си и да говорят на свой език.

Прилагайки методи на съвременна информационна война, оспоряват се многобройните факти за героизма на съветските войници, които донасяха свободата на поробените народи на Европа. Днес той играе ролята на окупатор.

Показателен в това отношение изглежда отказ на полския президент Бронислав Коморовски след Барак Обама, за да участва в честването на 70-годишнината от победата над нацистка Германия в Москва. Полския лидер пое инициативата за провеждане на алтернативен празник с европейски лидери - в деня преди, 8 май, в нос Вестерплате в Гданск, където започна!, но не се завърши Втората световна война!.

Автор: Стоян Мирчев

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини