Изобретиха часовник, който изостава само със секунда на 15 милиарда години

Учени казват, че са създали атомен часовник, който  изостава или избързва само със секунда на всеки 15 милиарда години - срок по-дълъг от съществуването на вселената.

Часовникът с оптическа решетка, който използва стронциеви атоми сега е три пъти по точен от преди година, когато постави предишния световен рекорд.

Изобретението е още една крачка напред за науката след предишния златен стандарт в отмерването на времето - цезиевия фонтанен часовник, който се използваше, за да определи Координираното универсално време.

Прецизното измерване на времето е жизнено важно за сателитните навигационни системи, мобилните телефони и дигиталната телевизия наред с много други приложения и може да открие нови хоризонти в изследователски области като квантовата наука.

Приетата за основна единица за измерване на времето - секундата се определя от честотата на вибрация на атома на елемента Цезий 133 - метод на измерване подобен на наблюдение на махалото на часовника на дядо.

Инструментът използван за задаване на международното време е цезиевият фонтанен часовник, който е претърпял доста подобрения през последните десетилетия и бележи разлика от 1 секунда на 100 милиона години.

Но сега експерименталния оптичен часовник, който работи със странциеви атоми на оптични честоти много по-високи от микровълновите честоти, изплозвани от цезиевия часовник, доказва, че е много по-прецизен.

Часовникът измерва времето като улавя естествените вибрации на стронциевите атоми в червена лазерна светлина. 

Стабилността на часовника се е увеличила с почти 50%, което е нов световен рекорд и това го приближава до времето, в което той ще замени настоящия стандартен метод за измерване - цезиевият фонтанен часовник.

Часовникът е достатъчно чувствителен, за да отбележи миниатюрните промени в хода на времето при различните надморски височини - явление предсказано от Айнщайн преди век.

Теорията на относителността твърди, че часовникът забързва на върха на планината, в сравнение с подножието и заради ефекта на гравитацията.

Часовникът е толкове прецизен, че регистрира гравитационото привличане дори когато бъде издигнат с едва 2 сантиметра от повърхността на земята.

Екипът от Националния институт по стандартизация и технологии към Университета на Колорадо създал часовника е построил радиационен щит около атомната му камера, което означава, че той може да функционира при стайна температура, а не в криогенни условия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини