Земята с 6 градуса по-топла до 2100 г., предупреждават учени

Има 10% шанс светът да бъде с 6 градуса по Целзий по-топъл, отколкото е днес до 2100 г., като водещи изследователи по климатичните промени предупреждават, че такова увеличение на температурите би имало „катастрофални" последици за цивилизацията.

Група от 17 учени и икономисти от целия свят, известни като „Съюз за Земята", публикуваха съвместна декларация, призовавайки да бъдат предприети действия относно климатичните промени в навечерието на срещата на ООН в Париж през декември.

Като част от декларацията учените представят план от осем точки за подпомагането на ограничаването на човешкото влияние върху планетата, докато засилват натиска върху правителствата да направят всичко, което могат за намаляването на повишаването на световната температура до по-малко от 2 градуса по Целзий.

„Ние трябва да се стремим да останем под 2 градуса колкото е възможно по-дълго, тъй като дори и 2 градуса затопляне ще причини значителни щети и разрушения. Обаче ние сега отиваме към около 4 градуса затопляне до 2100 г., което би създало неуправляеми екологични заплахи", се изтъква в декларацията на учените.

„Ако не действаме сега, има около 10% риск да надхвърлим 6 градуса до 2100 г.", предупреждават те.

Като част от други мерки, изследователската група, която включва добре известните икономисти Джефри Сакс и Лорд Стърн, предупреждава, че е необходимо да бъдат взети драстични мерки, за да бъдат постепенно спрени от употреба изкопаемите горива, като бъдат заменени с по-чисти и по-устойчиви източници на енергия, като част от процеса на „дълбока девъглеродизация".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини