Готвят импийчмънт на Дилма Русеф

Бразилската социал-демократическа партия (PSDB) заяви, че подготвя резолюция с искане за импийчмънт на президента Дилма Русеф, съобщи радио PLRadio.

PSDB е една от популярните партии в Бразилия. Лидерът на бразилските социалдемократи Фернанду Енрике Кардозу от 1995 до 2003 година беше държавен глава на Бразилия.

Движението в подкрепа на импийчмънта на Дилма Русеф ще бъде създадено до седмица.

Доверието в президента е най-ниско – 13%. Социологическо изследване на Datafolha показа, че 63% от анкетираните смятат, че Дилма Русеф неизбежно ще се сблъска с процедура на импийчмънт.

„Петробраз“ е въвлечена в огромен корупционен скандал, в който се смята, че са плащани подкупи за по-изгодни сделки и са раздувани параметрите по сделки за строителство. Скандалът успя да разклати и доверието и към правителството на президента Дилма Русеф, която встъпи в своя втори мандат през началото на тази година.

В рамките на скандала се разследват 40 висши политици в страната, включително и главите на двете камари на местния Конгрес. В същото време ковчежникът на управляващата страната Работническа партия Жоао Вакари беше арестуван заради обвинения за организиране на престъпна схема, чрез която формацията е получавала пари от раздутите сделки на компанията. През март стотици хиляди бразилци протестираха срещу президента Русеф, която беше ръководител на Петробраз през голяма част от периода, за който се смята, че са били извършени злоупотребите.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини