Столетниците в Родопите се топят, в 10 смолянски села живеят само пенсионери

снимка:Rodopi.eu

Десет села в област Смолян са с жители над 65-годишна възраст, съобщиха от Териториалното статистическо бюро. Според статистически данни през 2014 г. се задълбочава процесът на остаряване на населението в област Смолян. Жителите над 65 г. в региона са 20 процента от населението, като за последните 10 години делът на „третата възраст” се е увеличил с 5.1 на сто. Най-изразено е застаряването в община Баните, където населението над 65 г. е 31.2 процента.

Изцяло населени с жители в пенсионна възраст са родопските села Рустан, Стойчин дол, Боево, Гоздевица, Заевите, Чучур, Кукувица, Милково, Сърнино, Ухловица. Осем са обитателите на известното с красивата пещера с. Ухловица, каза кметът на Могилица Митко Чочев. Макар и в напреднала възраст, всички жители на Ухловица отглеждат крави и обработват нивите си. Селото няма магазин, спешните доставки на хранителни продукти се осигуряват от местен пастир, а и възрастните хора често преминават 3-километровото разстояние до Могилица.

Намаляващият брой столетниците, с които по традиция се славят Родопите, също е показателен за отрицателните демографски процеси в планинската област.

През 2014 г. хората, прехвърлили век са 8 – 7 жени и 1 мъж, докато през 2013 г. са били 12. Нови десетина столетници се очаква да празнуват вековен юбилей през 2015 г., каза още директорът на Териториалното статистическо бюро Николай Славов.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини