Индия ще изгражда 100 "умни" града

Индийското правителство одобри планове за изграждането на 100 т. нар. умни градове и за модернизирането на 500 малки и големи градове, като част от голяма инициатива за подобряване на градската инфраструктура и увеличаване на икономическия растеж, предаде ДПА.

Под председателството на премиера Нарендра Моди индийското правителство вчера даде зелена светлина на проектите, които ще привлекат минимум 2 трилиона рупии (32 милиарда долара)инвестиции през идните пет години, се посочва в правителствено съобщение.

Проектите, които трябва да бъдат изпълнени по модела на публично-частното партньорство, ще придадат нов облик на градския пейзаж на страната, се посочва в съобщение на правителството.

"Умните градове" ще бъдат създадени като сателитни градове на по-големи градове и ще бъдат модернизирани съществуващи средно големи градове с цел да бъде намален натискът върху индийските метрополиси.

"Умните градове" са технологично интегрирани и детайлно планирани градове, които ще разчитат на информационните технологии за намаляване на разходите и за по-добро използване на човешките и физическите ресурси за повишаване на растежа.

Изграждането на нови градове е отговор на масовата урбанизация и може да позиционира по-добре Индия в конкуренцията с Китай, който също строи "умни градове". Няколко страни, сред които САЩ, Испания и Сингапур, са изразили интерес за партньорство с Индия за развитието на "умните градове".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини