Настояват за единна информационна система на ТЕЛК

Представители на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания настояват да има единна информационна система на трудово-експертните лекарски комисии, които решават степента на инвалидност на пациентите. Иван Карагьозов от Съвета се аргументира по БНР, че информационната система ще спре корупцията:

„Единна информационна система, в която да е описана историята на заболяването - не от днес или от вчера, а от нейното възникване. В един момент ти си хронично болен, а ако си хронично болен може да има развитие, но може да има и застой твоето заболяване. Разполагайки с тези важни данни, тогава може да се вземе обективно решение. Тогава ще се спре този корупционен елемент.“

Красимир Златев, който е със сърдечно-съдово заболяване и с 50 на сто инвалидизация, според решение на експертна лекарска комисия, смята, че корупцията е обичайна не в комисиите, а за лекарите, които издават документите за комисиите, известни като ТЕЛК:

„И в ТЕЛК, и в НЕЛК хората бяха изключително внимателни, любезни. И на базата на документите, които носех от здравното заведение, в което съм лекуван, хората отчетоха всичко, разгледаха, бяха изключително внимателни и точни, а проблемите дойдоха от НОИ. Доколкото схванах от разговори с други пациенти, които минаваха през тези ТЕЛК-ове, целта на НОИ е да икономиса средства по всякакъв начин. Бих казал, че ако има корупция някъде, тя по-скоро е в здравните заведения, лекарите, които издават тези документи, с които се минава, отколкото в ТЕЛК и НЕЛК, защото нямаше намек даже за нещо.“

В днешния Европейски ден за протест на хората с увреждания, Националния съвет за интеграция на хората с увреждания организира дискусия по актуални проблеми. 

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини