Слагат квоти за скъпия зелен ток

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви за всички дружества от сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) лимити за зеления ток, който се плаща по високи преференциални цени. Това съобщи вчера в отговор за „Преса“ председателят на регулатора Иван Иванов. „Очаквам до една седмица да ги получите (лимитите - б.а.)“, уточни той. Целта е да се намалят разходите на НЕК за зелената енергия.

Промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници въведе от 1 януари 2014 г. ограничения за количествата зелен ток, които се заплащат от НЕК по завишени цени. За фотоволтаичните паркове квотата е за средногодишна продължителност на работа 1250 часа, а цената достига 760 лв. за мегаватчас. Вятърните електроцентрали са разделени на две групи. За генераторите в по-неблагоприятни райони квотата е 2050 часа, а разположените на по-производителни площадки разполагат с 2300 часа.

Като лимити са използвани стойностите, посочени в ценови решения на регулатора от 2011 г. Зелените електроцентрали, които са пуснати по-рано, нямат такива квоти. Пропускът е трябвало да бъде отстранен от бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране още миналата година, но не го е направила. С писмо до регулатора от 29 юли 2014 г. НЕК е настоявала за решаване на проблема, но нямало резултат. Чак сега комисията ще създаде равнопоставеност между дружествата във ВЕИ сектора.

Допълнителни проблеми създало друго решение на бившия регулатор, според което само половината от зеления ток трябва да се плаща по преференциални цени, а останалата част - по стойността на електроенергията за обществените снабдители, която е 125 лв. за мегаватчас. НЕК призна, че не е изпълнила тази разпоредба, тъй като тя е влязла в противоречие със закона. Така в края на миналата година се оказало, че държавната електрокомпания е похарчила за зелена енергия 135 млн. лв. повече от разчетите на регулатора, които са били за около 680 млн. лв.

По действащите правила зелената енергия, произведена след достигането на лимита, също подлежи на задължително изкупуване от НЕК, но се плаща по 125 лв./мвтч. Тази стойност също е над средните на пазара в момента, уточниха от държавната електрокомпания.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини